نرخ ارز کاهش می‌یابد

مهاجریست

ارز تک نرخی می‌شود؟
حسینی:اولویتمان تک نرخی کردن ارز است
نرخ ارز کاهش می‌یابد

پس ازبروز نوسانات قیمتی در بازار ارز، صحبت از راه‌اندازی بورس ارز با هدف شفاف سازی بازار و همچنین واقعی شدن قیمت ارز به میان آمد اما نارضایتی بخش خصوصی با این اقدام و درخواست یک ماهه برای راه اندازی بورس ارز، این برنامه را به تعویق انداخت و مرکز مبادلات ارزی توسط بانک مرکزی در یکی از ساختمان ‌های وزارت صنعت،معدن و تجارت راه‌اندازی شد تا پاسخگوی نیازهای ارزی واردکنندگان باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در واقع بنا بود نرخ ارز در این مرکز 2 درصد پایین‌تر از میزان نرخ ارز در بازار آزاد و غیر رسمی باشد اما بعد از گذشت چندین روز مشخص شد که نمی‌تواند پا به پای بازار آزاد پیش برود چرا که قیمت دلار و یورو به عنوان ارز‌های اصلی مبادلات واردکنندگان به یکباره از مرز 3 هزارتومان عبور کرد و همچنان شکاف معنا داری بین نرخ ارز در مرکز مبادلات و بازار آزاد وجود دارد اما ایجاد این بازار باعث سه نرخی شدن ارز شد.

اما سید شمس‌الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی چندی پیش در حاشیه جلسه هیات دولت درباره عملکرد این مرکز اظهار کرد:باید اجازه دهیم اتاق و مرکز مبادلات ارزی جا بیفتد و گسترش پیدا کندو برداشت و پیش‌بینی و تلاش ما این خواهد بود که این مرکز را گسترش دهیم و آن را برای کاهش نوسانات لنگری کنیم و هم‌اکنون هم بازار به سمت کاهش قیمت ارز در حال حرکت است.

سخنگوی اقتصادی دولت افزود:اگرچه شکاف بین بازار آزاد و اتاق مبادلات ارزی پابرجاست اما هزینه و ریسک در بازار موازی یا مکاره ارز افزایش یافته است.

وی به عدم حضور صادرات غیرنفتی در این بازار اشاره و تصریح‌کرد:معتقدیم با تفاهماتی که صورت می‌گیرد اگر صادرکنندگان هم وارد بازار شوند یک بازار حداکثری خواهیم داشت.

حسینی همچنین درباره نرخ دلار در آینده گفت:ما نمی‌توانیم در مورد این موضوع با توجه به مجموعه عواملی که وجود دارد روی عدد مشخصی دست بگذاریم. مسلم این است که مرکز مبادلات سیطره خود را بر بازار حاشیه‌ای خواهد گذاشت، بازار ارز ما امروز درگیر مسائل مختلفی است و مسائل تحریم‌ها در مورد این موضوع اثرگذار است. مسلم این است که ما به فکر حذف نوسان هستیم.

وی همچنین تاکید کرد: نظر و نگاه‌مان این است که اعدادی که امروز در مرکز مبادله وجود دارد عدد بالایی است و در نهایت مجموعه سیاست‌هایی را دنبال خواهیم کرد که طی آن به این سمتی برویم که نرخ کاهش پیدا کند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین اولویت نخست و بهینه را تک نرخی کردن ارز اعلام و تصریح‌کرد: در برنامه پنجم هم نظام ارزی کشور مدیریت شناور شده تعیین شده است و اگر چه با توجه به مجموعه دلایلی، امروز در بازار ارز کشور بازار موازی هم ایجاد شده، اما دغدغه ما همچنان تک نرخی کردن ارز است، نه اینکه به سمت چند نرخی شدن برویم.

محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی نیز مرداد ماه سال جاری با تاکید بر این که نرخ مرجع دلار حتما از 1226 تومان فعلی تغییر می کند، افزود:طی 10 روز ارز تک نرخی اجرا می شود.

در پاسخ به این سوال که اگر صرافی ها تن به این رقم ندادند بانک مرکزی چه خواهد کرد، خاطرنشان کرد: اگر صادرکننده ما ارز را در بورس بیاورد و ما هم ارز خود را به بورس بدهیم آنها مجبور می شوند که این رقم را بپذیرند و صرافی ها ممکن است با تفاوت یک تومان یا پنج ریال ارز را عرضه کنند.

پیش‌تر نیزمحمدرضا فرزین رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی درباره چند نرخی شدن ارز گفت:چند نرخی‌شدن ارز را توصیه نمی‌کنم چرا که هرچه تعداد نرخ‌ها بیشتر باشد، عدم شفافیت و ایجاد رانت در اقتصاد را در پی خواهد داشت.

در این باره اما حسن سبحانی اقتصاددان به ایسنا اعلام کرد: هیچ موقع در اقتصاد ایران طرفدار تک نرخی شدن ارز نبودم البته نه به این دلیل که تک نرخی شدن خوب نیست بلکه به این دلیل که سیاست‌ها باید با توجه به شرایط کشور اتخاذ شود. نرخ واقعی ارز به معنای عرضه آزاد و تقاضای آزاد است و در واقع نرخ واقعی همان است که در خیابان فردوسی تعیین می‌شود، در حالی که امروز به نرخ واقعی نیاز نداریم زیرا می‌دانیم این نرخ متاثر از مسائل روانی، تحریم، پیش‌بینی کمبود ارز در آینده و مسائلی از این دست است.

به هر حال با گذشت بیش از یک ماه از راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی و همچنین سه ماه از اظهارات رییس کل بانک مرکزی همچنان شاهد ارزی سه نرخی هستیم. البته بنا شده نرخ ارز مرجع در لایحه بودجه 91 تغییر کند.

 

نرخ ارز کاهش می‌یابد

به این مطلب امتیاز دهید:

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای