تحصیل در ترکیه از دیرباز مورد توجه ایرانیان بوده و هست. تلاش مهاجریست در این مقاله، اطلاع رسانی در زمینه ی تحصیل رایگان در ترکیه، بهترین رشته برای تحصیل در ترکیه و هزینه های تحصیل در ترکیه است. در پایان این مقاله پاسخگوی سوالات شما دوستان عزیز هستیم.
ترکیه (به ترکی استانبولی: Türkiye) با نام رسمی جمهوری ترکیه (Türkiye Cumhuriyeti)، نقطه تلاقی دو قاره مهم آسیا و اروپایی می باشد. ترکیه در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا واقع شده است و بین 5/36 و 42 درجه عرض شمالی و 26 و 45 درجه طول شرقی در نیمکره شمالی قرار گرفته است ، سرزمین ترکیه بصورت مستطیلی قابل تصور است که طول آن از شرق تا غرب 1660 کیلومتر و عرض آن بطور متوسط 550 کیلومتر می باشد.
ترکیه از سه طرف به وسیله دریا احاطه شده است. از وسعت ترکیه با 580/780 کیلومتر مربع مساحت (کمتر از نصف مساحت ایران) سی و پنجمین کشور جهان محسوب می گردد. ترکیه دو همسایه اروپایی و شش همسایه آسیای دارد. از شمال با کشورهای مشترک المنافع با 610 کیلومتر ، در شرق با جمهوری اسلامی ایران 454 کیلومتر ، با عراق 331 کیلومتر در جنوب با سوریه 877 کیلومتر در قسمت غربی با یونان 212 کیلومتر با بلغارستان 269 کیلومتر مرزهای مشترک دارد.
ترکیه کشوری کوهستانی و پرباران است. ترکیه با قرار گرفتن در یکی از حسّاسترین مناطق جهان، دارای موقعیّت جغرافیایی راهبردی و بسیار خوبی است و گذرگاه آسیا و اروپا به حساب میآید و کشورهای بسیاری، به ویژه ایران از خاک ترکیه برای ترانزیت کالا و انرژی استفاده میکنند.
سواحل شمال، جنوب و غرب ترکیه، دارای آب و هوای مدیترانه با زمستانهای کوتاه و معتدل، وتابستانهای گرم و طولانی است. قسمتهای مرکزی ترکیه، خشک ولم یزرع بوده و میانگین بارش سالانه آن، کمتر از 25 سانتی متر است. علاوه بر دامپروری، کشاورزی نیز درآن معمول است و تنباکو، کتان، زیتون، چغندر قند و مرکبات مهمترین محصولات کشاورزی این کشور است.
مهمترین محصولات صادراتی این کشور پوشاک، مواد غذایی، منسوجات و تجهیزات حمل و نقل است.
تحصیل در مقطع کارشناسی :
به گزارش مهاجريست، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی ترکیه در هر سال تحصیلی موظف به پذیرش سهمیهای بالغ بر 4500 دانشجوی خارجی (غیر ترک) هستند. در این راستا سازمان ÖSYM(مرکز انتخاب و جایگزینی دانشجو) ترکیه متولی برگزاری آزمونی به نام YÖS(آزمون دانشجویان خارجی) شده که همه ساله در ماه آوریل در کشور ترکیه و چند کشور منطقه بهطور همزمان برگزار میشود.
با توجه به سطح معلومات دبیرستانی دانش آموزان ایرانی در مقایسه با داوطلبان سایر کشورهای منطقه و همچنین اعتبار علمی بسیار بالای دانشگاههای ترکیه، هزینههای تحصیلی و هزینههای زندگی بسیار پائین این کشور، برگزاری آزمون به زبان انگلیسی، سهلالوصول بودن تردد به کشور ترکیه و عوامل بسیاری از این قبیل فرصت استثنایی برای داوطلبان ایرانی مهیا شده است تا با شانس قبولی بسیار بالا امکان ادامه تحصیل در دانشگاههای معتبر کشور ترکیه نصیبشان شود.
سیستم آموزشی دانشگاههای ترکیه کاملاً مطابق با استانداردهای سیستم آموزشی آمریکا بوده و دروس بهصورت ترمی- واحدی ارائه میشود. زبان آموزشی بسته به دانشگاه و رشته ، انگلیسی ، فرانسه ، آلمانی و یا ترکی خواهد بود.
تقویم آموزشی دانشگاههای ترکیه تقریباً همانند دانشگاههای ایران است بدین ترتیب که شروع ترم پائیز از ماه اکتبر و انتهای ژانویه و ترم بهار از فوریه آغاز و در ماه ژوئن به انتها خواهد رسید و ترمهای تابستانی از جولای تا آگوست خواهد بود. پس از قبولی در آزمون مذکور در فوق امکان تحصیل در کلیه رشتههای فنی مهندسی، پزشکی، هنر و علوم انسانی در دانشگاههای ترکیه فراهم است.
دانشگاههای ترکیه در سالهای گذشته اعتبار علمی بالایی در مجامع بینالمللی کسب کردهاند به گونهای که مدارک علمی این دانشگاهها در کلیه کشورهای دنیا شناخته شده است. در تمامی رشتهها برای دانشجویان ممتاز امکان بورسیه شدن توسط سازمانها و مؤسسات آموزش آمریکایی و اروپایی میسر است و حتی در برخی دانشگاهها از ترم دوم به بعد میتوان بهصورت انتقالی به دانشگاههای آمریکا در همان رشته و ترم تحصیلی منتقل شد.
همانطور که گفته شد ورود به دانشگاه از مقطع دیپلم دبیرستان به بعد همانند ایران منوط به شرکت و قبولی در کنکور سراسری کشور ترکیه است و در مقاطع بالاتر بستگی به ضوابط و قوانین هر دانشگاه دارد.
شرایط شرکتکنندگان در آزمون مذکور:
برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود نداشته و کلیة دانش آموزان اعم از دبیرستان، فنی حرفهای، کار دانش، هنرستان و … که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم متوسطه یازده ساله هستند اجازه شرکت در این آزمون را خواهند داشت.
آزمون YÖSشامل دو قسمت است.
قسمت اول: آزمون YÖSجهت سنجش استعدادهای آموزشی پایه شامل هوش و استعداد تحصیلی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و جغرافیا در حد دوره دبیرستان و شامل 80 سؤال تستی 5 گزینهای در مدت 90 دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی میشود و مبنای اصلی پذیرش دانشجو است.
قسمت دوم: سنجش سطح اطلاعات داوطلب به زبان ترکی است که در این آزمون به هر داوطلب نمره Aیا Bیا Cداده خواهد شد.
انتخاب رشته همانند دانشگاه سراسری ایران بعد از آزمون و دریافت نتایج صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است که انتخاب رشته الزاماً در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی نخواهد داشت.
تحصیلات تکمیلی (مقاطع فوق لیسانس- دکترا):
گزینش دانشجو در مقاطع بالای لیسانس در دانشگاههای ترکیه از طریق کنکور سراسری انجام نمیپذیرد، بلکه دانشگاهها بهصورت جداگانه مدارک و امتیازهای لازم را از داوطلبان درخواست کرده و با برگزاری امتحانات داخلی اقدام به پذیرش دانشجو در این مقاطع مینمایند. بر این اساس ورود به دانشگاهها در این مقاطع به مراتب آسانتر از دانشگاههای ایران است.
دانشگاههای ترکیه سالانه دوبار اقدام به اعلام لیست رشتههایی که در آنها پذیرش دانشجوی فوق لیسانس و دکترا خواهند داشت و نیز ظرفیت پذیرش دانشجو درآن رشتهها برای هر دو مقطع مینمایند. داوطلبان باید رشتهای را که میتوانند در آن ادامه تحصیل بدهند انتخاب کرده و اقدام به ثبتنام جهت شرکت در امتحانات مربوطه و طی مراحل پذیرش نمایند. طول دوره فوق لیسانس حداقل 2 سال و Ph.Dچهار سال است. زبان تدریس در دورههای فوق لیسانس و Ph.D، ترکی یا انگلیسی است.
داوطلبین به ادامه تحصیل در کشور ترکیه می بایست امتحان ورودی تحصیلات تکمیلی (بالای لیسانس) یا LES، را داده و قبول شوند. امتحانی است که امتیاز آن در برخی موارد جهت ورود به دورههای آموزش تحصیلات تکمیلی بعد از لیسانس و موارد مشابه از قبیل دورههای تخصصی و پذیرش مربی در دانشگاهها و… در ترکیه مورد نیاز است. امتیاز بهدست آمده در این امتحان به وسیله برگه نتایج آزمون LESبه داوطلبان اعلام میشود و در مواقع لزوم توسط داوطلبان به مؤسسات مربوطه ارائه میشود.
این آزمون، سالانه دوبار از طرف مرکز گزینش و جابهجایی دانشجوی ترکیه (ÖSYM) در ماههای Mayو Decemberبرگزار میشود. این امتحان یک آزمون استعداد سنجی شامل 2 بخش رقمی (Quantitative) و کلامی (Verbal) است وهدف از آن، سنجش توانایی افراد در زمینههای کلامی، رقمی و تفکر منطقی است که بر میزان موفقیت آنان در طی تحصیلات تکمیلی میتواند تأثیرگذار باشد. بدین ترتیب، سؤالات این آزمون در جهت سنجش میزان معلومات افراد در رشته تحصیلی تخصصی آنها نیست. سؤالات به گونهای طراحی میشوند که فارغالتحصیلان رشتههای مختلف دانشگاهی قادر به پاسخ دادن به آنها باشند.
تمام کسانیکه در سال آخر دورة لیسانس مشغول به تحصیل هستند، دارندگان مدارک لیسانس، فوق لیسانس و دکترا و یا دانشجویان دورة فوقلیسانس و دکترا میتوانند در این آزمون شرکت نمایند.
امتحان LESدر مراکز دانشگاهی 41 شهر ترکیه و قبرس شمالی برگزار میشود. نتایج LESاز تاریخ برگزاری آزمون به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت.
با توجه به انچه که گفته شد ، دورههای تحصیلی در کشور ترکیه عبارتند از:
Ön Lisans Diplomasi. 1شامل دو تا سه سال تحصیل بعد از دیپلم دبیرستان است.
Lisans Diplomasi. 2شامل چهار سال تحصیل و گذراندن حداقل 147 واحد است.
Yuksek Lisans Diplomasi. 3شامل دو سال تحصیل تمام وقت است. برای ورود به این دوره داشتن مدرک Lisans Diplomasiالزامی است. این دوره شامل دو نیم سال کلاس درس و دو نیم سال پایان نامه پژوهشی میشود.
Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasi. 4شامل پنج سال تحصیل تمام وقت در رشته دامپزشکی بعد از دیپلم دبیرستان است.
DOKTORA (Ph. D.). 5شامل سه تا چهار سال تحصیل تمام وقت است. برای ورود به این دوره داشتن مدرک Yuksek Lisans Diplomasiالزامی است.
این دوره شامل دو تا چهار نیم سال کلاس درس و حداقل 4 نیم سال برای پژوهش است. قبل از شروع پژوهش، دانشجو باید امتحان جامع را با موفقیت بگذراند. نوشتن پایان نامه دوره دکترا و دفاع موفقیتآمیز از پژوهش انجام شده، شرط اعطای مدرک دکتراست.
نحوه ارزشیابی مدارک تحصیلی ماخوذه از ترکیه توسط وزارت علوم جمهوری اسلامی ایران به ظرح ذیل می باشد:
1 مدارک Ön Lisans Diplomasiبا دو سال تحصیل و کلیه مدارک و تحصیلات نیمه تمام دانشگاهی)آکادمیک(با دو یا سه سال تحصیل در صورت داشتن دیپلم دبیرستان، «کاردانی» ارزشیابی میشود.
2 مدارک Lisans Diplomasi (Bachelor) بعداز دیپلم دبیرستان، «کارشناسی» ارزشیابی میشود.
3 مدارک Yuksek Lisans Diplomasi (Master) از دانشگاههای گروه یک با شرط داشتن مدرک کارشناسی، «کارشناسی ارشد» ارزشیابی میشود.
تبصره: مدارک موضوع بند 3 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است با شرط داشتن معدل 3 از 4 به همراه ارایه یک مقاله علمی از رساله دوره کارشناسی ارشد در نشریات معتبر بانمایه بینالمللی، «کارشناسی ارشد» ارزشیابی میشود.
4 مدارک Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasiبا پنج سال تحصیل پیوسته بعد از دیپلم دبیرستان، «کارشناسی ارشد» در دامپزشکی ارزشیابی میشود.
5 مدارک(Doktora (Ph. D. از داشگاههای گروه یک با شرط دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد، «دکترا» ارزشیابی میشود.
تبصره: مدارک موضوع بند 5 از مراکز آموزش عالی که نامشان در فهرست دانشگاههای گروه یک آورده نشده است، به شرط داشتن معدل 3 از 4 همراه با ارایه یک مقاله علمی، پایاننامه دوره دکترا در نشریات معتبر نمایه شده بینالمللی غیرمحلی(غیر از ایران و کشور محل تحصیل)، «دکترا» ارزشیابی میشود.
هزینه اقامت:
در کشور ترکیه هزینه اقامت بسیار مناسب می باشد به طوریکه در شهر آنکارا یک آپارتمان معمولی (حدود 80 متر در محله ای معمولی) را می توان حدود 250 دلار اجاره نمود. هزینه ارزاق مشابه کشورمان می باشد، هزینه البسه به مراتب ارزانتر از ایران می باشد. تنها تفاوت بارز در هزینه های حمل و نقل می باشد که البته برای دانشجویان تخفیف های ویژه ای (50%) در بلیط اتوبوس های شهری و برون شهری,ترن های شهری و حتی خطوط هواپیمایی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این هزینه های درمانی دانشجویان نیز رایگان می باشد.
ورود به دانشگاه در کشور ترکیه:
ورود به دانشگاه از مقطع دیپلم دبیرستان به بعد همانند ایران منوط به شرکت و قبولی در کنکور سراسری کشور ترکیه می باشد و در مقاطع بالاتر بستگی به ضوابط و قوانین هر دانشگاه دارد. در اینجا تکیه بر مقطع دیپلم به بعد بوده و نحوه و شرایط آن مفصلاً توضیح داده می شود.
آزمون سراسرس Yos
امور مربوط به انتخاب و جایگزینی دانشجویان در مؤسسات آموزش عالی ترکیه توسط سازمان ÖSYM در این کشور پیگیری می شود و متقاضیان خارجی (غیر ترک) می بایست در آزمون YÖS که توسط این سازمان هر ساله برگزار می گردد شرکت و پس از احراز رتبه قبولی توانایی ثبت نام و ادامه تحصیل در مؤسسات آموزش عالی ترکیه را خواهند داشت.
شرایط شرکت کنندگان در آزمون:
برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود نداشته و کلیة دانش آموزان اعم از دبیرستان، فنی حرفه ای، کار دانش، هنرستان و … که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم متوسطه یازده ساله می باشند اجازه شرکت در این آزمون را خواهند داشت.
مواد درسی و نحوه ارزشیابی:
1.آزمون YÖS شامل دو قسمت می باشد: قسمت اول: آزمون YÖS جهت سنجش استعدادهای آموزشی پایه شامل هوش و استعداد تحصیلی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و جغرافیا در حد دوره دبیرستان، و شامل 80 سؤال تستی 5 گزینه ای در مدت 90 دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی می گردد و مبنای اصلی پذیرش دانشجو می باشد.
قسمت دوم: سنجش سطح اطلاعات داوطلب به زبان ترکی می باشد که در این آزمون به هر داوطلب نمره A یا B یا C داده خواهد شد.
2. در این آزمون تنها یک پاسخ از پنج پاسخ صحیح بوده و می بایست فقط یک خانه خالی از پاسخ نامه با مداد مشکی نرم علامت گذاری گردد. ضمناًهر پاسخ غلط 4/1 امتیاز منفی خواهد داشت.
آموزش زبان ترکی:
این مؤسسه با توجه به نیاز داوطلبان ایرانی به فراگیری زبان ترکی استانبولی جهت تحصیل در دانشگاهها و نیز در زندگی روزمره اقدام به آموزش این زبان در کلاسهای فوق العاده می نماید. روش تدریس در این کلاسها منطبق بر اصول آموزشی زبان برای خارجیان، مورد تأیید مرکز تحقیق و توسعه و آموزش زبان ترکی دانشگاهها (TÖMER) بوده و در طی دوره های آموزشی مؤسسه به طور مستمر ارائه می گردد.
انتخاب رشته:
انتخاب رشته همانند دانشگاه سراسری ایران بعد از آزمون و دریافت نتایج صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است که انتخاب رشته الزاماً در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی نخواهد داشت. مشاورین مجرب مؤسسه با توجه به تجربیات و آگاهی از آمار و نتایج سال های گذشته انتخاب رشته مناسبی را برای داوطلب انجام خواهد داد که این امر می تواند شانس قبولی داوطلبان را به مراتب افزایش دهد.
اعلام نتایج آزمون:
پس از پایان مراحل ارزشیابی و جایگزینی، کارنامه های شرکت کنندگان به آدرس آنان ارسال می شود.
تحصیلات تکمیلی (مقاطع فوق لیسانس- دکترا)
گزینش دانشجو در مقاطع بالای لیسانس در دانشگاههای ترکیه از طریق کنکور سراسری انجام نمی پذیرد، بلکه دانشگاه ها به صورت جداگانه مدارک و امتیازهای لازم را از داوطلبان درخواست نموده و با برگزاری امتحانات داخلی اقدام به پذیرش دانشجو در این مقاطع می نمایند. بر این اساس ورود به دانشگاه ها در این مقاطع به مراتب آسانتر از دانشگاههای ایران می باشد.
دانشگاههای ترکیه سالانه دو بار اقدام به اعلام لیست رشته هایی که در آنها پذیرش دانشجوی فوق لیسانس و دکترا خواهند داشت و نیز ظرفیت پذیرش دانشجو درآن رشته ها برای هر دو مقطع می نمایند. داوطلبان باید رشته ای را که می توانند در آن ادامه تحصیل بدهندانتخاب نموده و اقدام به ثبت نام جهت شرکت در امتحانات مربوطه و طی مراحل پذیرش نمایند.
طول دورة فوق لیسانس حداقل 2 سال و Phd چهار سال می باشد. تعداد واحدهای لازم برای گذراندن در هر دو مقطع عموماً بین 20 تا 30 واحد می باشد که باید در نیمی از طول مدت تحصیل گذرانده شوند و بقیة دوره به گذراندن پایان نامه اختصاص دارد.
زبان تدریس در دوره های فوق لیسانس و Phd ، ترکی یا انگلیسی می باشد.
آزمون LES
امتحان ورودی تحصیلات تکمیلی (بالای لیسانس) یا LES، امتحانی است که امتیاز آن در برخی موارد جهت ورود به دوره های آموزش تحصیلات تکمیلی بعد از لیسانس و موارد مشابه از قبیل دوره های تخصصی و پذیرش مربی در دانشگاهها و… در ترکیه مورد نیاز می باشد. امتیاز بدست آمده در این امتحان بوسیله برگة نتایج آزمون LES به داوطلبان اعلام می شود و در مواقع لزوم توسط داوطلبان به مؤسسات مربوطه ارائه می گردد.
این آزمون، سالانه دوبار از طرف مرکز گزینش و جابجایی دانشجوی ترکیه (ÖSYM) در ماههای May و December برگزار می شود. این امتحان یک آزمون استعداد سنجی شامل 2 بخش رقمی (Quantitative) و کلامی (Verbal) است وهدف از آن، سنجش توانایی افراد در زمینه های کلامی، رقمی و تفکر منطقی می باشد که بر میزان موفقیت آنان در طی تحصیلات تکمیلی می تواند تأثیرگذار باشد. بدین ترتیب، سؤالات این آزمون در جهت سنجش میزان معلومات افراد در رشته تحصیلی تخصصی آنها نمی باشد. سؤالات به گونه ای طراحی می شوند که فارغ التحصیلان رشته های مختلف دانشگاهی قادر به پاسخ دادن به آنها باشند.
تمام کسانیکه در سال آخر دورة لیسانس مشغول به تحصیل هستند، دارندگان مدارک لیسانس، فوق لیسانس و دکترا و یا دانشجویان دورة فوق لیسانس و دکترا می توانند در این آزمون شرکت نمایند.
امتحان LES در مراکز دانشگاهی 41 شهر ترکیه و قبرس شمالی برگزار می گردد. نتایج LES از تاریخ برگزاری آزمون به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت.
معرفی دانشگاههای مهم استانبول
دانشگاهها و مراكز آموزش عالی تركیه، گروه یك (ممتاز) براي كلیه دورههای تحصیلی
1. دانشگاه اژه Ege Universitesi (Aegean University)
2. دانشگاه آنادولیا Anadolu Universitesi (Anatolia University)
3. دانشگاه آنکارا Ankara Universitesi (Ankara University)
4. دانشگاه آتاتورک Ataturk Universitesi (Ataturk University)
5. دانشگاه بوغازیچی Bogazici Universitesi (Bogazici University)
6. دانشگاه جوکوروا Cukurova Universitesi (Cukurova University)
7. دانشگاه دوقوس ایلول Dokuz Eylul Universitesi (Dokuz Eylul University)
8. دانشگاه قاضی Gazi Universitesi (Gazi University Ankara)
9. دانشگاه حاجی تپه Hacettepe Universitesi (Hacettepe University)
10. دانشگاه تکنیک استانبول Istanbul Teknik Universitesi (Istanbul Technical University)
11. دانشگاه استانبول Istanbul Universitesi (Istanbul University)
12. دانشگاه مارمارا Marmara Universitesi (Marmara University)
13. دانشگاه اورتا دوقو تکنیک Orta Dogu Teknik Universitesi Ankara (Middle East Technical University)
14. دانشگاه میمار سینان Mimar Sinan Universitesi (Mimar Sinan University)
15. دانشگاه ییلدیز تکنیک Yildiz Teknik Universitesi (Yilidiz Technical University)
16. دانشگاه بیلکنت Bilkent Universitesi (Bilkent University)
17. دانشگاه کارا دنیز تکنیک Karadeniz Teknik Universitesi (Karadeniz University of Technology)
دانشگاه آنکارا
دانشگاه آنكارا با تأسیس دانشكده حقوق در سال1925 آغاز به كار كرد. این دانشگاه، در حال حاضر دارای15 دانشكده، 5 انستیتو، 11 مدرسه عالی و 31 مركز تحقیقات میباشد. مجموع رشته های موجود در آن125 رشته است. دانشگاه در یك مكان واحد متمركز نشده است. به طوریكه غیر از واحد مركزی، در محله های تاندوغان، ابن سینا، جِبِجی و دیش كاپی بی پازاری نیز شعبه هایی دارد و چند واحد دیگر آن در شهرهای چانكری و كاستامونو قرار دارد.
پنجمین مجتمع رفاهی دانشگاه در شهر كه در نزدیكی آنكاراست، ساخته میشود. زبان آموزشی دانشگاه تركی است. تعداد كادر آموزشی آن3542 نفر و تعداد دانشجویان آن 44906 نفر است.
كتابخانه: دانشكده ها و مدرسه های عالی دارای كتابخانه و سالن مطالعه هستند و كتابخانه مركزی دانشگاه نیز در دانشكده زبان و تاریخ و جغرافیا قرار دارد. این كتابخانه با 15 هزار اثر خطی و یك میلیون كتاب در خدمت دانشجویان است. دانشكده ها و مدارس عالی با رایانه ها و شبكه های اینترنتی خود امكان دریافت اطلاعات از داخل و خارج را برای محققان فراهم میسازد
اسكان و تغذیه:
هر یك از دانشكده ها و مدارس عالی دانشگاه یك سالن غذاخوری و یك كانتین دارد. مضاف بر این در سمت جبجی نیز یك خانه دانشجو وجود دارد كه در آن خدمات غذای گرم، چای و نوشیدنی ها داده میشود.
دانشگاه در داخل آنكارا دارای پنج خوابگاه دانشجویی است. در خوابگاه مركزی دانشگاه 240 نفر از دانشجویان سال آخر سكونت دارند. سایر خوابگاههای دانشگاه شامل خوابگاه دختران جبجی، خوابگاه دختران و پسران(660نفری) چانكری، خوابگاه270 نفری كاستامنو و خوابگاه دانشجویی مدرسه عالی شغلی میباشند.
بورس:
بنیاد گسترش دانشگاه آنكارا، با توجه به نتایج كنكور دانشگاهها، به500 نفر از دانشجویان پذیرفته شده در آن دانشگاه بورس تحصیلی اعطاء می كند. علاوه بر این، دانشكده های حقوق، دندانپزشكی و پزشكی نیز به تصویب كمیسیون كمك رسانی اعضای هیأت علمی آن دانشگاه به دانشجویان كمك مالی مینماید.
فعالیتهای فرهنگی:
در چهار مجتمع رفاهی جداگانه دانشگاه، 4 سالن ورزشی، 2 میدان فوتبال و تعداد زیادی زمینهای بسكتبال، والیبال و تنیس وجود دارد. دانشگاه از تیمهای ورزشی زیادی برخوردار است و همه ساله برنامه شادی و ورزشی برگزار می كند.
علاوه بر آن فعالیتهای مربوط به ورزشهای طبیعی از قبیل كوهنوردی، هواخوری، غارگردی و… از برنامه های دانشگاه میباشد.
امكانات بهداشتی:
كمیسیون استخدام دانشگاه در دانشكده علوم آموزشی قرار دارد. این كمیسیون همه ساله برای رفع نیازهای استخدامی خود تعدادی از فارغ التحصیلان دانشگاه را استخدام می كند. مركز بهداشت دانشگاه نیز در جبجی قرار دارد. ضمن اینكه در هر مجتمع دانشگاهی نیز یك دكتر وجود دارد. واحد مشاوره راهنمایی و روانی دانشگاه نیز در دانشكده علوم آموزشی قرار دارد.
رشته های تحصیلی دانشگاه:
مدرسه عالی بهداشت آنكارا: مامایی، پرستاری:
دانشكده زبان و تاریخ، جغرافیا: زبان و ادبیات آلمانی، فرهنگ و ادبیات آمریكایی، زبان و ادبیات عرب، زبان و ادبیات بلغاری، جغرافیا، لهجه ها و ادبیات تركی معاصر، علم زبان، انتولوژی(قومشناسی)، زبان و ادبیات فارسی، فلسفه، آنتروپولوژی فیزیك، زبان و ادبیات فرانسه، فرهنگ عامه، هندشناسی، هیتیت شناسی، هونگارشناسی، زبان و ادبیات انگلیسی، زبان و ادبیات اسپانیولی، زبان و ادبیات ژاپونی، باستان شناسی كلاسیك، زبان و ادبیات كره، كتابداری، زبانو ادبیات لاتین، زبان و ادبیات لهستانی، زیست شناسی، دوران ماقبل تاریخ، باستانشناسی ماقبل تاریخ، روانشناسی، زبان و ادبیات روس، تاریخ صنعت، لغت شناسی، آنتروپولوژی اجتماعی، جامعه شناسی، سومرشناسی، زبان و ادبیات تركی، زبان و ادبیات اردو، زبان و ادبیات یونانی.
دانشكده دندانپزشكی
دانشكده داروشناسی
دانشكده تربیت معلم: دبیری؛ در رشته های: رایانه و تكنولوژیهای آموزشی، پیش دبستانی، مشاوره و راهنمایی، كلاسداری، علوم اجتماعی، معلولان ذهنی
دانشكده علوم پایه: ستاره شناسی و علوم فضایی، بیولوژی، فیزیك، آمار، شیمی، ریاضی
دانشكده حقوق
دانشكده الهیات: الهیات، دبیری علماخلاِ و فرهنگ دینی دوره ابتدایی
دانشكده ارتباطات: روزنامه نگاری، مردم شناسی، رادیو، تلویزیون و سینما
دانشكده مهندسی: مهندسی الكترونیك، فیزیك، ژئو فیزیك، زمین شناسی، شیمی
دانشكده آموزشی بهداشت: آموزش بهداشت مدیریت بهداشت
دانشكده علوم سیاسی: اقتصاد كار و روابط صنعتی، اقتصاد، مدیریت، مدیریت عمومی، مالیه، روابط بین الملل
دانشكده پزشكی
دانشكده دامپزشكی
دانشكده كشاورزی: تولید گیاهی، مهندس غذا، تولید حیوانی، معماری روستایی، تكنولوژی كشاورزی
مدرسه عالی اقتصاد خانواده
دانشكده جنگل چانكری: مهندسی جنگل
مدرسه عالی بهداشت: پرستاری
دانشگاه غازی انتپ:
این دانشگاه كه در هفت كیلومتری شهر غازی آنتپ قرار دارد، در سال1987 تأسیس شد. دارای6 دانشكده، 3 مدرسه عالی، آموزش شغل، 1 مركز آموزش موسیقی، 3 انستیتو، 12 مركز تحقیقات و 89 آزمایشگاه است. تعداد دانشجویان آن6500 نفر و تعداد كادر علمی آن553 نفر است. نسبت دانشجو به استاد 12 به1 است.
كتابخانه: دارای یك كتابخانه7 هزارمتری است. تعداد كتب آن حدود 55 هزار جلد است. كتابخانه به200 نشریه خارجی و 30 نشریه ادواری تركی(در زمینه های علمی) مشترك است. امكان بهره مندی از اینترنت وجود دارد.
اسكان و تغذیه: در مجتمع وابسته به سازمان اعتبار و خوابگاهها تعداد 596 دختر و تعداد 1196 پسر در خوابگاه كیلیس حدود 240 دانشجو اقامت دارند. در اوقات شب و تعطیلات نیز به دانشجویان غذا داده میشود. علاوه بر آن، از كافه تریاهای داخل مجتمع نیز میتوان استفاده كرد.
فعالیتهای فرهنگی: 13 باشگاه فعالیت میكند. این فعالیتها در زمینه های فیلمبرداری، ادبیات، شطرنج، عكاسی، تحقیق و علوم فنی، تئاتر، كوهنوردی، محیط و موسیقی و كلاسهای مختلف از قبیل ساز، گیتار، ماكت پرواز، شطرنج و… میباشند.
تأسیسات ورزشی: دانشگاه دارای دو سالن ورزشی سربسته است. یك مركز پرورش اندام و تعداد زیادی مكانهای ورزشی در مورد بسكتبال، والیبال، فوتبال و تنیس دارد.
مركز بهداشت: دانشجویان میتوانند برای درمان خود به مركز بهداشت مراجعه نمایند. در صورت عدم كفایت مركز فوق، دانشجو به بیمارستان دانشكده پزشكی معرفی میشود.
رشته های تحصیلی:
دانشكده علوم پایه و ادبیات: بیولوژی، زبان و ادبیات انگلیسی، ریاضیات، تاریخ، زبان و ادبیات تركی
مدرسه عالی بهداشت غازی انتپ: پرستاری
دانشكده اقتصاد و علوم اداری: اقتصاد، مدیریت
دانشكده مهندسی: مهندسی در رشته های: الكتریك ـ الكترونیك، صنایع، فیزیك، غذایی، عمران، ماشین آلات و نساجی
دانشكده پزشكی
دانشكده آموزشی آدی یامان: دبیری كلاس داری
دانشكده آموزشی معلم رفعت كیلیس: دبیری كلاسداری
مدرسه عالی بهداشت یوسف شرفاوغلو كیلیس: پرستاری
دانشگاه ارجیس:
این دانشگاه در سال1978 در قیصریه (Kayseri) ساخته شد. فاصله دانشگاه با مركز شهر 4 كیلومتر است. اكنون دارای12 دانشكده، 6 مدرسه عالی، 6 انستیتو و 7 مركز تحقیقات است. تعداد دانشجویان آن بالغ بر 20 هزار و تعداد كادر علمی آن در حدود 300 نفر است.
كتابخانه: تعداد كتب كتابخانه بالغ بر 30 هزار جلد و تعداد نشریات ادواری آن حدود 20 هزار نسخه است. خدمات رایانه و اینترنت نیز در دانشگاه عرضه میشود.
فرهنگ: فعالیتهای فرهنگی دانشگاه عموماً از طرف ریاست دانشگاه و دانشكده ها ترتیب می یابد. اما نسبت به باشگاه های دانشجویان شور و شوق بیشتری وجود دارد.
اسكان: دانشجویان(1500 دانشجوی پسر و 1300 دانشجوی دختر) میتوانند در خوابگاههای وابسته به سازمان اعتبار و خوابگاه ها اقامت نمایند.
غذای ظهر در مجتمع رفاهی دانشگاه و سایر واحدهای واقع در مركز شهر و دانشكدهها عرضه می شود. صبحانه و شام دانشجویان نیز در خوابگاهها داده میشود.
ورزش: علاوه بر 3 سالن ورزشی سربسته، تعداد زیادی میادین باز فوتبال، بسكتبال و والیبال وجود دارد. از طرف باشگاه ورزشی دانشگاه مسابقات مختلفی برگزار می شود. دانشجویان می توانند در فصل زمستان از مركز اسكی ارجیس بهره مند شوند.
رشته های تحصیلی دانشگاه:
دانشكده علوم پایه و ادبیات: بیولوژی، زبان و ادبیات چینی، فیزیك، زبان و ادبیات انگلیسی، زبان و ادبیات ژاپنی، شیمی، زبان و ادبیات كرهای، ریاضیات، زبان و ادبیات روسی، تاریخ صنعت، تاریخ، زبان و ادبیات تركی
دانشكده اقتصاد و علوم اداری: اقتصاد، مدیریت، مالیه
دانشكده الهیات: دبیری فرهنگ و علماخلاِ دینی دوره ابتدایی
مدرسه عالی بهداشت آتاتورك قیصریه: تغذیه و رژیم غذایی، مامایی، پرستاری
دانشكده معماری: معماری، برنامه ریزی شهری و منطقه ای
دانشكده مهندسی: در رشته های رایانه، الكترونیك، صنایع، عمران، ماشین آلات
مدرسه عالی اقتصاد و علوم اداری نوشهر: اقتصاد، مدیریت
مدرسه عالی بهداشت نوشهر: پرستاری
دانشكده علوم پایه و ادبیات یوزگات: بیولوژی، فیزیك، شیمی، ریاضیات، تاریخ، زبان، ادبیات تركی
دانشكده اقتصاد و علوم اداری یوزگات: مدیریت
دانشكده مهندسی و معماری یوزگات: مهندسی در رشته های عمران، زمین شناسی، ماشین آلات، معماری
مدرسه عالی بهداشت یوزگات: پرستاری
آگاهی از هزینه دقیق زندگی در کشور ترکیه برای بسیاری از ایرانیان بسیار مهم است. در ادامه هزینه زندگی در کشور ترکیه بطور جزء به جزء آورده شده است.
هزینه زندگی در کشور ترکیه هزینه زندگی در کشور ترکیه تا حد زیادی قابل کنترل است و مثلی بین ایرانیان ترکیه رایج است که «در ترکیه هرچقدر دخل داشته باشی همان قدر خرج داری».
واحد پول کشور ترکیه، لیر جدید ترکیه (YTL) است که نه تنها نسبت به واحد پول ایران درحال رشد است بلکه ارزش آن نسبت به دلار نیز رو به افزایش است. در حال حاضر هر دلار برابر ۱٫۷۹ لیر ترکیه است.
درحال حاضر اگرچه مردم از وضعیت بد کار و اقتصاد در کشور ترکیه می نالند ولی درآمد در ترکیه همچنان بسیار بالاتر از ایران است و سطح بالای زندگی مردم در کشور ترکیه موجب شده است از درآمد خود راضی نباشند و بیشتر طلب کنند.
در نمودار زیر تقسیم بندی صحیح درآمد برای تأمین هزینه زندگی در کشور ترکیه آورده شده است:
در جدول زیر سعی شده است هزینه زندگی در کشور ترکیه بطور دقیق تر و جزء به جزء بررسی گردد ولی قبل از بررسی جدول هزینه زندگی در کشور ترکیه، نکات زیر را به یاد داشته باشید:
اگرچه جدول بصورت حداقل و حداکثر هزینه زندگی در کشور ترکیه آورده شده است ولی همواره میتوانید همان محصول یا خدمات را با هزینه کمتر از حداقل و یا بیشتر از حداکثر بخرید.
در کشور ترکیه به علت نظام مالیاتی سنگین، بسیاری از محصولات صوتی تصویر اعم از تلفن همراه، لپ تاپ، تلویزیون و… با قیمتی در حدود ۱٫۵ برابر به فروش میرسد و موجب ازدیاد هزینه زندگی در کشور ترکیه شده است.
در برخی شهرها همانند آنکارا، آکسارای، آدانا و… هزینه اجاره خانه کمتر و برخی شهرها مانند استانبول، نوشهیر، گوموشهانه و… هزینه اجاره منزل بیشتر است. از طرفی ممکن است هزینه سایر خدمات و محصولات در این شهرها با یکدیگر تفاوت داشته باشد به همین علت هزینه زندگی در کشور ترکیه برای هر شهر متفاوت خواهد بود.
اگرچه هزینه زندگی در کشور ترکیه نسبت به واحد پول ایران زیاد است ولی درواقع لیر ترکیه در داخل کشور ترکیه ارزش کمی دارد و به همین دلیل مردم هرماه بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ لیر درآمد دارند.
رستوران های کشور ترکیه | میانگین | محدوده قیمت ها |
گوشت، رستوران ارزان | ۱۰٫۰۰ YTL | 6.00 – ۲۰٫۰۰ |
گوشت برای ۲ نفر، رستوران معمولی | ۵۰٫۰۰ YTL | 28.58 – ۷۸٫۰۰ |
فست فود در مک دونالد یا مشابهات | ۱۱٫۰۰ YTL | 8.75 – ۱۴٫۰۰ |
آبجو خانگی (نیم لیتری) | ۵٫۰۰ YTL | 3.00 – ۷٫۰۳ |
آبجو وارداتی (۰٫۳۳لیتری) | ۶٫۰۰ YTL | 4.00 – ۸٫۵۰ |
کاپوچینو (معمولی) | ۵٫۰۰ YTL | 4.00 – ۷٫۰۰ |
نوشابه پپسی (۰٫۳۳لیتری) | ۲٫۰۰ YTL | 1.50 – ۴٫۰۰ |
آب (۰٫۳۳ لیتری) | ۱٫۰۰ YTL | 0.50 – ۱٫۵۰ |
بازارهای کشور ترکیه | ||
شیر معمولی (۱لیتر) | ۲٫۰۰ YTL | 1.50 – ۲٫۵۰ |
قرص نان سفید (۵۰۰گرمی) | ۱٫۰۰ YTL | 0.70 – ۱٫۵۰ |
تخم مرغ (۱۲ عدد) | ۳٫۶۰ YTL | 2.40 – ۵٫۰۰ |
پنیر تازه (۱ کیلوگرم) | ۱۲٫۰۰ YTL | 8.00 – ۱۷٫۰۰ |
سینه مرغ بدون پوست واستخوان (۱کیلوگرم) | ۹٫۰۰ YTL | 7.00 – ۱۴٫۷۵ |
سیب (۱کیلوگرم) | ۲٫۴۰ YTL | 1.80 – ۴٫۰۰ |
پرتقال (۱کیلوگرم) | ۲٫۰۰ YTL | 1.50 – ۳٫۰۰ |
سیب زمینی (۱کیلوگرم) | ۱٫۰۴ YTL | 0.75 – ۲٫۰۰ |
کاهو (۱ عدد) | ۱٫۲۸ YTL | 1.00 – ۲٫۰۰ |
آب (۱٫۵ لیتری) | ۱٫۰۰ YTL | 0.80 – ۱٫۵۰ |
شیشه شراب متوسط | ۲۰٫۰۰ YTL | 14.00 – ۳۰٫۰۰ |
آبجو خانگی (نیم لیتری) | ۳٫۵۰ YTL | 3.00 – ۵٫۰۰ |
آبجو وارداتی (۰٫۳۳لیتر) | ۵٫۰۰ YTL | 3.00 – ۶٫۰۰ |
پاکت سیگار (مارلبورو) | ۸٫۰۰ YTL | 7.00 – ۹٫۰۰ |
حمل و نقل در کشور ترکیه | ||
بلیط یک طرفه (حمل ونقل محلی) | ۱٫۸۰ YTL | 1.50 – ۲٫۴۰ |
بلیط ماهانه | ۱۱۰٫۰۰ YTL | 60 – ۱۴۰٫۰۰ |
ورودی تاکسی (تعرفه معمولی) | ۲٫۷۰ YTL | 2.25 – ۳٫۰۰ |
تاکسی ۱ کیلومتر(تعرفه معمولی) | ۱٫۷۳ YTL | 1.24 – ۲٫۵۰ |
تاکسی ۱ کیلومتر (تعرفه معمولی) | ۲۰٫۰۰ YTL | 9.00 – ۳۰٫۰۰ |
بنزین (۱ لیتر) | ۴٫۴۰ YTL | 4.00 – ۴٫۷۰ |
فولکس واگن گلف ۱٫۴ ۹۰ KW روند (یا یک اتومبیل جدید) | ۴۲,۰۵۰ YTL | 36,000 – ۵۰,۰۰۰ |
خدمات رفاهی در کشور ترکیه (ماهیانه) | ||
پایه (برق، گاز، آب، زباله) آپارتمان ۸۵ متری | ۲۰۰٫۰۰ YTL | 121 – ۳۰۰٫۰۰ |
۱ دقیقه تعرفه تلفن همراه اعتباری محلی (بدون تخفیف و یا طرح) | ۰٫۴۰ YTL | 0.20 – ۰٫۵۰ |
اینترنت (۶ مگابیت درثانیه، پهنای باند نامحدود، کابل / ADSL) | 50.00 YTL | 35.00 – ۸۰٫۰۰ |
ورزش و اوقات فراغت در کشور ترکیه | ||
باشگاه تناسب اندام، هزینه ماهانه برای ۱ بزرگسال | ۱۰۰٫۰۰ YTL | 60.00 – ۱۵۰٫۰۰ |
اجاره زمین تنیس (۱ساعت در آخر هفته) | ۲۵٫۰۰ YTL | 10.00 – ۴۰٫۰۰ |
سینما، پخش بین المللی، ۱ صندلی | ۱۲٫۰۰ YTL | 8.08 – ۱۵٫۰۰ |
لباس و کفش در کشور ترکیه | ||
۱ جفت Levis 501 (یامعادل آن) | ۱۲۰٫۰۰ YTL | 80.00 – ۱۶۰٫۰۰ |
۱ دست لباس تابستانی در یک فروشگاه زنجیره ای (زارا، H & M، …) | ۸۰٫۰۰ YTL | 50.00 – ۱۱۰٫۰۰ |
۱ جفت کفش نایک | ۱۳۰٫۰۰ YTL | 100.00 – ۱۶۰٫۰۰ |
۱ جفت کفش چرم مردانه | ۱۲۵٫۰۰ YTL | 80.00 – ۱۶۰٫۰۰ |
اجاره خانه در کشور ترکیه (ماهانه) | ||
آپارتمان در مرکز شهر (۱ خوابه) | ۸۰۰٫۰۰ YTL | 400.00 – ۱,۳۰۰ |
آپارتمان (۱ خوابه) درخارج از مرکز شهر | ۴۵۰٫۰۰ YTL | 250.00 – ۷۵۰٫۰۰ |
آپارتمان در مرکز شهر(۳ اتاق خواب) | ۱,۲۰۰ YTL | 700.00 – ۲,۱۵۵ |
آپارتمان (۳ اتاقخواب) در خارج از مرکز | ۸۰۰٫۰۰ YTL | 500.00 – ۱,۴۰۵ |
قیمت خرید آپارتمان در کشور ترکیه | ||
قیمت خرید هر متر مربع آپارتمان در مرکز شهر | ۲,۵۰۰ YTL | 1,100 – ۵,۰۰۰ |
قیمت خرید هر متر مربع آپارتمان در خارج از مرکز | ۱,۲۲۵ YTL | 700 – ۲,۰۰۰ |
تامین مالی و حقوق در کشور ترکیه | ||
متوسط حقوق ماهانه (پس از کسر مالیات) | ۱,۵۵۰ YTL | 1,000 – ۲,۳۴۲ |
نرخ بهره وام مسکن دردرصد (٪)، سالانه | ۱۳٫۰۰ | ۱۰٫۰۰ – ۱۵٫۰۰ |
لازم به ذکر است هزینه زندگی در کشور ترکیه تا حد زیادی به محل زندگی بستگی دارد. علاوه بر محل زندگی، باید بدانید کدام محصول و یا خدمات را از کدام ارائه دهنده یا فروشگاه خریداری کنید.
پیشنهاد می شود قبل از ورود به کشور ترکیه با همکاران ما هماهنگ کنید تا جزواتی برای مدیریت هزینه زندگی در کشور ترکیه به شما داده شود.
از آنجایی که شما قرار هست به عنوان یک دانشجو به ترکیه بروید حق افتتاح حساب دارید البته لازم به ذکر است که این کار سختی های خودش را دارد و باید قبل از افتتاح حساب قوانین بانک مرتبط را مطالعه کنید.
همچنین میتوانید از خدمات افتتاح حساب بین المللی مهاجریست نیز استفاده نمایید لذا درصورت تمایل با تیم مشاوره ما تماس حاصل فرمایید.
پیدا کردن شغل در ترکیه کمی سخت می باشد و باید مهارت زیادی داشته باشید تا در شرکت های ترکی استخدام شوید.
ترکیه کشور همسایه ما می باشد و سالانه تعداد بسیار زیادی از ایرانی ها به این کشور سفر می کنند. لذا مردم این کشور کاملا با فرهنگ و زبان ایران آشنایی دارند و روابط خیلی خوبی میان دو کشور وجود دارد.
به این مطلب امتیاز دهید: