چگونگی اثرگذاری توافقنامه ژنو بر صنعت بیمه

مهاجریست

به گزارش مهاجریست،  یک مشاور معاونت فنی بیمه‌های اموال شرکت بیمه آسیا چگونگی اثرگذاری توافقنامه هسته‌ای ژنو بر صنعت بیمه ایران را مورد تحلیل قرار داد و عنوان کرد: امید است با این توافق‌نامه اولیه بتوانیم از این فرصت بهره‌برداری مناسب برای صنعت بیمه این کشور داشته باشیم.
محمود سبزی – مشاور معاونت فنی بیمه‌های اموال شرکت بیمه آسیا – قرار داده به اثرات مستقیم و غیرمستقیم تحریم‌ها بر صنعت بیمه اشاره داشته و آن را در صنایع مختلف مورد بررسی قرار داده است. متن مقاله را در زیر می‌خوانید:
در پی امضای توافقنامه اخیر بین ایران و کشورهای 1+ 5 درباره‌ی موضوع برنامه‌ی هسته‌ای ایران و تبعات آن، یکی از موضوعاتی که در اولین بندهای آن به‌طور شفاف به آن اشاره شده است، بحث رفع تعلیق از صنعت بیمه ایران بود.
نقش و جایگاه صنعت بیمه در مبادلات بین‌المللی و در داخل کشور علیرغم ملموس نبودن آنچه در زمان وارد ساختن این صنعت در موارد تحریمی و چه در زمان برداشتن تحریم‌ها، نشان از اهمیت بالای این صنعت برای کشورها و سازمان‌های تحریم‌کننده دارد. قرار گرفتن صنعت بیمه در کنار صنایع اتومبیل، نفت و پتروشیمی، حمل‌ونقل، غذایی و کشاورزی و دارو به‌عنوان یک ابزار تسهیل‌کننده‌ی مبادلات بین‌المللی، می‌تواند برای صنعت بیمه، فرصتی بسیار عالی ایجاد کند.
در بخشی از این توافقنامه و در مقابل تعهدات و مسئولیت‌های ایران، مقرر شده است تا کشورهای عضو گروه 1+5 یا ۳+۳، بخشی از اقدامات داوطلبانه زیر را انجام دهند:
توقف تلاش برای کاهش خرید نفت خام ایران به‌نحوی که مشتریان فعلی بتوانند میانگین میزان کنونی خرید نفت خام خود از ایران را کماکان ادامه دهند. بازگشت مبالغ مشخص از عواید فروش نفت ایران در خارج از کشور به ایران. در مورد معاملات نفتی مذکور، تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا بر بیمه و خدمات حمل و نقل مرتبط، تعلیق می‌شوند.
تعلیق تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا بر:
– صادرات پتروشیمی ایران و نیز تعلیق تحریم‌ خدمات مرتبط.
– تعلیق تحریم‌های آمریکا بر صنعت خودرو و تعلیق تحریم‌های خدمات مرتبط.
-صدور گواهی عرضه و نصب قطعات یدکی برای ایمنی پرواز هواپیماهای غیرنظامی ایران و خدمات مرتبط.
– صدور گواهی بازرسی‌های مرتبط با ایمنی و تعمیرات در ایران و همچنین خدمات مرتبط.
یک کانال مالی به منظور تسهیل تجارت امور انسان دوستانه برای تامین نیازهای داخلی ایران با استفاده إز درآمدهای نفتی ایران در خارج از کشور ایجاد خواهد شد. تجارت امور انسان‌دوستانه شامل مراودات تجاری مرتبط با تولیدات غذایی و کشاورزی، دارو، تجهیزات دارویی و مخارج پزشکی بیماران خارج از کشور خواهد بود.
این کانال مالی شامل بانک‌های خارجی مشخص و بانک‌های ایرانی غیر تحریم شده خواهد بود که به‌هنگام ایجاد این کانال مالی مشخص خواهند شد. کانال مزبور همچنین موارد زیر را دربر می‌گیرد:
– نقل و انتقال‌های مالی مورد نیاز برای پرداخت تعهدات ایران به سازمان ملل متحد.
اثرات مستقیم و غیرمستقیم ناشی از این تحریم‌ها بر صنعت بیمه:
ارتباط بین صنایع مشمول رفع تعلیق در این تفاهم‌نامه با حوزه‌های مختلف صنعت بیمه بیانگر این است که می‌توان از این فرصت فراهم شده برای صنعت بیمه کشور علی‌رغم به‌وجود آمدن مشکلات بسیار در طی این سال‌ها بهره‌برداری نمود و جان تازه‌ای به این صنعت بخشید.
رونق دوباره‌ی فروش نفت و انرژی و مشتقات آن و بیمه‌های مربوط به آنچه در حوزه نفت و چه در موضوع حمل‌و‌نقل آن و چه در بیمه‌های اتکایی پروژه‌های بزرگ و بین‌المللی این رشته را می‌توان روزنه امیدی برای رشد و فعالیت شرکت‌های بیمه‌ای داخلی برای ورود بیشتر به این بخش دانست. رونق دوباره فروش نفت و پروژه‌های نفتی می‌تواند بر رشته‌های مختلف بیمه مهندسی و خاص در صنعت بیمه تاثیر بسیاری بگذارد.
کاهش تحریم‌های بانکی و نقل و انتقال مالی را می‌توان بخش امیدوار‌کننده واردات با گشایش اعتبارات اسنادی و رسمیت بخشیدن به موضوع حمل‌ونقل بین المللی و الزام به بیمه‌نمودن بخش بزرگی از این امور بین‌المللی از طریق سیستم رسمی و بانکی کشور دانست.
موضوع بیمه‌های اعتباری فعال در رشته بیمه مهندسی و خاص برای امور مالی و وام‌ها و اعتبارات قابل ارائه در سازمان‌های بین‌المللی و ملی را نیز می‌توان برای ایجاد تحرک در بخشی از این صنعت موثر دانست. هرچند، افزایش بیمه‌های وارداتی به‌طور غیرمستقیم منجر به بالا رونق گرفتن فعالیت‌های مربوط به رشته‌های مهندسی، اتش سوزی و .. دانست.
موضوع بیمه‌های کشتیرانی و حمل‌ونقل و تاثیر این تحریم‌ها بر میزان و نوع واردات و حمل‌و‌نقل و تاثیرگذاری بر قیمت تمام‌شده کالاها در صنعت بیمه بسیار با اهمیت است. بیمه‌های بدنه کشتی‌ها و بیمه‌های باربری ناشی از کالاهای مورد حمل برای کشور را می‌توان در سایه این توافق‌نامه برای صنعت بیمه متصور شد.
انجام حمل‌ونقل با خطوط کشتیرانی با پرچم کشورهای مالت و قبرس در سالهای اخیر و در ادامه تشدید تحریم‌ها برای این خطوط و انجام فعالیت‌های حمل‌ونقل با کشتی‌های با پرچم تانزانیا، منجر به حوادث و خسارت‌های مادی و غیرمادی بسیاری از قبیل دزدی‌های دریایی، توقیف‌های کشتی ها و محموله‌های آنها، خسارت‌های وارده به کالاهای مورد حمل به‌خاطر بی کیفیتی کشتی‌های این خطوط و لاینر نبودن و استانداردنبودن این خطوط باعث وارد شدن خسارات به صنعت داخلی و نظام مالی ملی شد.
صنعت خودروسازی و آثار ناشی از این تحریم‌ها بر نقص و مشکلات فنی خودروهای تولید داخل و با علم به اینکه بیش از 20درصد از حوادث ترافیکی ناشی از نقص فنی خودروها است، می‌تواند با تجهیز خودروهای داخلی به امکانات پیشرفته و به‌روز این سهم را کاهش و به تبع آن صنعت بیمه را از پرداخت خسارت‌های جانی و مالی وارده به آسیب دیدگان حوادث ترافیکی نجات داد .
ارقام پرداختی برای حوادث جانی در این بخش سهم به‌سزایی از کل خسارتهای پرداختی صنعت بیمه را به خود اختصاص می‌دهد. بی‌شک تجهیز خودروها به امکانات ایمنی مثل ایربگ، ترمز ای. بی. اس و… می‌تواند در کاهش تصادفات جاده‌ای اثر گذار باشد.
صنعت داروسازی هم در بخش واردات و صادرات مواد دارویی و هم به‌خاطر تاثیرگذاری بر قیمت داروها و کاهش هزینه‌های بیمارستانی می‌تواند در رشته بیمه درمان با سهم قریب به 20درصد در بازار بیمه ایران اثر بگذارد. در عین حال این اثرگذاری به لحاظ وسعت خدمات بهداشتی و درمانی دارای آثار و تبعات بسیار بالایی برای عموم مردم و آرامش خاطر روحی و روانی جامعه دارد.
اختلافات بین شرکت‌های بیمه‌ای با مراکز درمانی در محاسبات هزینه‌ها و دریافت ارقام بالا از بیمه‌گذاران و بیمه‌شدگان و نیز پوشش‌های ناقص بیمه‌گران برای بیمه‌شدگان به علت مقرون به صرفه نبودن این نوع قراردادها به‌خاطر قیمت بالای داروها را می‌توان با امید به اینکه در صورت وقوع ثباتی نسبی در این بخش بتوان بیمه‌های مکمل درمانی را برای بخشهای وسیعی از جامعه ارائه داد، انتظار کشید.
بیمه‌های اتکایی به‌خصوص تبادل و همکاری با شرکت‌های بیمه‌ای بین‌المللی نیز از بخش‌های تاثیرپذیر و تاثیرگذار بر صنعت بیمه است که باید به این بخش نیز توجه شود. وجود قراردادهای بزرگ و پروژه‌های کلان ملی و بین المللی که نیاز به همراهی و ورود بیمه‌های اتکایی بین‌المللی را می‌طلبد باید مورد توجه قرار گیرد. خوشبختانه در چند سال اخیر که موضوع تحریم صنعت بیمه اعمال شد، فرصت ظهور و تاسیس بیمه‌های اتکایی داخلی چندی ایجاد شد که می‌توان به این تجربه مفید به همکاری با بیمه‌گران اتکایی خارجی مبادرت کرد.
در پایان شایان ذکر است که میزان اثرپذیری یک صنعت و رشته در موضوع تحریم‌های اعمالی از سوی کشورهای 5+1 و سایر نهادهای بین‌المللی را می‌توان به دو روش مستقیم و غیرمستقیم اشاره کرد.
آنچه از این تحریم‌ها بر صنعت بیمه کشور وارد شد را می‌توان عمدتاً از نوع دوم و به‌صورت غیرمستقیم دانست. بی شک تاثیر این تحریم‌ها بر صنعت نفت و پتروشیمی‌، انرژی نقل و انتقال مالی شرکت‌های حمل‌ونقل وبخش گشایش اعتبارات اسنادی و موضوع شرکت بیمه ایران در سال 2012 را می‌توان از عوامل اثرگذار بر این صنعت نام برد. اینک که به یمن وجود دولت تدبیر و امید و به‌خاطر درایت وزیر امور خارجه کشور توانستیم این توافقنامه اولیه را برای مدت شش ماه منعقد کنیم این امید در رشته بیمه فراهم شده است تا بتوانیم از این تهدید به عنوان فرصتی مناسب برای رشته بیمه بهره‌برداری کنیم.

منبع: ایسنا

به این مطلب امتیاز دهید:

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای