معرفی منطقه آزاد تجاری ماکو

منطقه آزاد ماکو

شهرستان ماکو و مرز بازگان به عنوان دروازه ی تجاری – بازرگانی ایران به اروپا همواره از نقش و اهمیت فراوانی برخوردار بوده اند .
گستردگی روابط تجاری ایران و اروپا حجم بالای تبادل کالا با کشور های این قاره سبب گردیده تا مرز بازگان به یکی از فعال ترین مرز های زمینی کشور تبدیل گردد . وجود این ویژگی در کنار سایر خصوصیات شهرستان ماکو مانند نزدیکی به قطب صنعتی تبریز ، همجواری با کشور های حوزه ی قفقاز و … ، سبب گردید تا ایده اولیه ایجاد منطقه آزاد ماکو در اوایل دهه ی ۸۰ پدید آید .
در تاریخ ۱۳۸۷/۱۱/۲ هیات وزیران طی نامه ای ایجاد منطقه آزاد ماکو را در لایحه ی ( ایجاد منطقه ی آزاد تجاری – صنعتی و ۱۵ منطقه ی ویژزه ی اقتصادی ) به مجلس شورای اسلامی تقدیم و در تاریخ ۱۳۸۹/۷/۴ ایجاد منطقه آزاد ماکو به تصویب مجلس می رسد .اساس نامه ی منطقه آزاد ماکو نیز در جلسه ی هیات وزیران مورخ ۱۳۸۹/۱۰/۵ بنا به پیشنهاد شماره ی ۸۹۲/۱۰/۵۱۰ مورخ ۱۳۸۹/۹/۲۰ شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه ی اقتصادی و به اسناد بند ( ب ) ماده ی ( ۴ )قانون چگونگی اداره ی مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران ( مصوب ۱۳۷۲) به تصویب می رسد .
منطقه آزاد تجاری – صنعتی ماکو در شمال غرب کشور و مساحتی بالغ بر ۵۰۰ هزار هکتار ، با عنوان هفتمین منطقه آزاد تجاری و اقتصادی کشور ، با برخورد اداری از ظرفیت های اقتصادی قابل توجه و امکانات زیربنایی مناسب و حاکمیت مجموعه ای از قوانین و مقررات ویژه حمایتی ، فرصت های قابل توجهی را پیشروی سرمایه گزاران داخلی و خارجی فراهم نموده است .
اقلیم منطقه بر مبنای سیستم طبقه بندی آمبرژه جزو اقلیم نیمه خشک سرد طبقه بندی می شود . میانگین بارندگی سالانه در دوره ی آماری ۲۵ ساله برای ایستگاه ماکو ۳۰۲/۷ میلی متر ، میانگین دمای سالانه ی منطقه ۱۰/۶ درجه ی سانتی گراد ، حد اکثر مطلق دما ۳۷/۸ درجه و حداقل مطلق -۲۷ درجه ی سانتی گراد است . پربار ترین فصل در ایستگاه ماکو فصل بهار بوده که ۴۵٪ کل بارندگی های سالانه را تشکیل می دهد و پرباران ترین ماه نیز ماه اردیبهشت است که میزان آن ۵۳/۷ میلی متر محاسبه شده است . کمترین مقدار بارندگی نیز مربوط به مرداد ماه به میزان ۱۱/۴ میلی متر است . بر اساس گلباد های ایستگاه شاخص ، جهت باد غالب از اواسط فصل بهار تا اواسط فعل پاییز شرقی و در بقیه ی ایام شمال غربی است . به طور کلی می توان گفت که در این ایستگاه باد های شرقی در طول سال غلبه و چیرگی بیشتری دارد و متوسط سرعت باد غالب ۷/۹ ( معادل ۴/۰۶ متر بر ثانیه ) محاسبه شده است . همچنین سرعت شدید ترین باد وزیده شده در ایستگاه شاخص ۲۷/۸ متر بر ثانیه و در جهت جنوب غربی در اسفند ماه گزارش شده است .
در حقیقت منطقه ازاد ماکو ، کانونی است جهت :
گسترش همکاری و تعامل منطقه ای و بین المللی .
– تقویت پیوند دو سویه ، خردمندانه و بالنده  با اقتصاد جهانی .
– پیشرانه و نمود توسعه ترانزیت و بازرگانی .
– الگوی پویایی قطب صادرات غیر نفتی و مدار صادرات مجدد اروپا-آسیا
– مقصدی فعال برای گردشگران در طول سال با ترکیبی از جذابیت های گردشگری چهار فصل در راستای تحقق توسعه ی پایدار و اهداف هزاره ی سوم ، با بهره گیری از سرمایه انسانی و اعمال مدیریت یکپارچه در بستری ایرانی – اسلامی .
موقعیت ژئواستراتژیک منطقه آزاد تجاری – صنعتی ماکو :
منطقه آزاد تجاری – صنعتی ماکو شامل ماکو ، بازرگان ، شوط و پلدشت در حدود ۵۰۰۰۰۰ هکتار وسعت دارد . این منطقه از موقعیت استثنایی در حمل و نقل و ترانزیت کالا بواسطه ی اتصال به بازار های اروپا و آسیای میانه برخوردار است .
این منطقه از شمال به جمهوری ترکیه ، از شرق با مرز آبی ارس به جمهوری خود مختار نخجوان محدود است که این موقعیت ، منطقه را بعنوان شاه راه ارتباطی ترانزیت کالا های کشور های آسیایی میانه و اروپا بعنوان مهمترین شاخص تجارت جهانی مطرح نموده است .
منطقه آزاد ماکو در فرهنگ سرامیکی ماوراء قفقاز ( ۳۲۵۰-۲۹۰۰ ق.م ) و در مواریث مادی و فرهنگی امپراتوری اورارتونه نه تنها با جمهوری های آذربایجان و ترکیه بلکه با کشور های ارمنستان و گرجستان نیز شریک میباشد.
لذا منطقه ی آزاد تجاری-صنعتی ماکو علاوه بر هم مرزی با ترکی و نخجوان ، همجوار با ارمنستان و منطقه قفقاز بوده و گلوگاه کریدور زمینی شمال و جنوب ( رقیب کانال سوئز در خشکی ) و نقطه ی اتصال اروپا و آسیا می باشد . و باتوجه به اهمیت مواصلاتی استراتژیکی قفقاز برای ایران ، انجام عمده مبادلات و آمد و شد های تجاری و سیاسی بین ایران و روسیه و اروپا از این محور می باشد .
مزایای سرمایه گزاری در منطق آزاد ماکو :
۱ – معافیت مالی ۲۰ ساله برای کلیه فعالیت ها و در تمام زمینه ها
۲ – عدم نیاز به اخذ روادید برای ورود اتباع خارجی
۳ – ورود مواد اولیه و قطعات و ماشین آلات واحد های صنعتی و تولیدی بدون پرداخت عوارض گمرکی
۴ – ارسال محصولات به داخل کشور و عدم پرداخت عوارض گمرکی تا حد مصوبات کمیسیون ارزش افزوده مناطق آزادو ویژه اقتصادی
۵ – امکان مشارکت با سرمایه گذاران خارجی بدون محدودیت در نسبت مشارکت و امکان سرمایه گذاری صد در صد خارجی
۶ – امکان ثبت شرکت با صد در صد سهام خارجی
۷ – تضمین کامل سرمایه های خارجی توسط دولت از طریق قانون جلب و حمایت از سرمایه گذاری خارجی
۸ – ارائه ی خدمات پولی و بانکی و بیمه توسط بانک ها و بیمه های دولتی و خصوصی
۹ – واقع شدن در کریدور شرق-غرب و نزدیکی به بازار اروپا ( شاهراه ارتباط ترانزیتی ) و دستیابی سریع ، آسان و ارزان به بازار های اروپا و آسیای میانه
۱۰ – وفور مصالح ساختمانی
۱۱ – وجود نیروی کار با هزینه پایین
۱۲ – همسایگی با کشور ترکیه و جمهوری خود مختار آذربایجان
۱۳ – وجود بزرگترین و مهمترین گمرک زمینی کشور ( بازرگان )
۱۴ – معبر گردشگران به مقصد کشور ترکیه و اروپا
۱۵ – وجود دشت ها و اراضی وسیع  برای انواع کاربریهای صنعتی ، کشاورزی ، دامپروری ، گردشگری-تجاری و …
و …

به این مطلب امتیاز دهید:

  • ۵۴۳۲۱
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای