بورسیه تحصیلی دانشجویان مالزی توسط عربستان؛ فرصت یا تهدید

بورسیه تحصیلی
بورسیه های تحصیلی که همواره فرصتی مغتنم برای ارتقاء دانش انسانی محسوب می شوند، هنگامی که تامین کننده آنها وهابیون باشند، علامت سئوال بزرگی مقابل کارآمد بودن این بورسیه ها قرار می دهند. چالشی که اکنون مالزی با آن مواجه است.
به گزارش ایرنا، دولت مالزی که مصرانه تلاش می کند در سفر چهار روزه کاروان 600 نفره پادشاه عربستان هرچه آن می تواند از دلارهای نفتی خاندان اشرافی آل سعود نصیب خود کند، علاو بر تامین منابع مالی پروژه های زیرساختی این کشور، بورسیه های تحصیلی را نیز در صدر توجه خود قرار داده است.
‘نجیب تون رزاق’ نخست وزیر مالزی که در بودجه سال جاری این کشور چهار میلیارد و 300 میلیون رینگیت (حدود یک میلیارد دلار) به بورسیه دانشجویان مالزی اختصاص داده است، تعهد عربستان به بورسیه دانشجویان مالزی را مکملی بر تلاش خود می داند.
تارنمای ‘مالای میل آنلاین’ روز چهارشنبه نوشت که ‘زاید الحریسی’ رایزن فرهنگی سفارت عربستان در مالزی گفته است تصمیم دولت متبوعش در ارائه بورسیه های بیشتر به دانشجویان مالزی پس از آن صورت گرفت که سال گذشته بیش از 300 درخواست بورسیه توسط دانشجویان مالزی ارائه شده بود.
در حال حاضر بیش از 100 دانشجوی مالزی در دانشگاه های عربستان مشغول به تحصیل هستند و در صورت محقق شدن اعطای بورسیه های جدید، شمار دانشجویان مالزیایی در این کشور افزایش می یابد.
مالزی نیز میزبان یکهزار و 500 دانشجوی عربستانی است که در مقاطع مختلف تحصیل می کنند.
به نوشته تارنمای ‘مالای میل’، سال گذشته تنها 100 بورسیه برای دانشجویان مالزیایی وجود داشته است تا در دانشگاه اسلامی ‘محمد بن سعود’ ریاض تحصیل کنند.
بورسیه های عربستان سعودی که از مقطع دپیلم تا دکتری را پوشش می دهد، شامل پراخت ماهیانه حدود 450 دلار برای دوره کارشناسی و همچنین دریافت مخارج ماهیانه، مسکن و غذای رایگان، بیمه درمانی، و احتمال کسب روادید برای اعضای خانواده است.
دولت فعلی مالزی در حالی اعطای بورسیه از طرف عربستان سعودی را مکمل بورسیه های خود می داند که ماه گذشته دانشگاه المدینه عربستان که در این کشور فعالیت می کند با اتهام تروریست پروری با خطر تعطیلی مواجه شد.
شعبه دانشگاه المدینه عربستان سعودی در مالزی بعد از دستگیری هفت تروریست در این کشور و حضور یک دانشجوی این دانشگاه در این گروه هفت نفره زیر ذره بین فعالیت های تروریستی قرار گرفت.
اگرچه این دانشگاه پیش از این نیز متهم به گسترش تفکرات افراطی شده بود، اما مقامات این دانشگاه این بار نیز همچون گذشته هرگونه اتهامی در ارتباط با فعالیت های تروریستی را رد کرده اند.
علاوه بر این دانشگاه، مدارس و موسسات آموزشی فراوان دیگری نیز در مالزی حضور دارند که بنابه برخی گزارش ها با تامین مالی از سوی عربستان سعودی، تفکرات وهابی را ترویج می دهند.
حاصل ترویج این تفکرات که در سال های اخیر خود را در قالب مدارس و مراکز آموزشی نسبت به گذشته پررنگ تر نشان داده اند، پرورش افراط گرایانی هستند که می توانند تکیه گاه خاندان اشرافی آل سعود در آینده منطقه جنوب شرق آسیا باشند.
در واقع عربستان این دانشجویان را با این هدف برای ادامه تحصیلات به دانشگاه های خود جذب می کند، تا پس از اتمام تحصیلات به عنوان نمایندگان تفکر وهابی در مالزی به ایفای نقش بپردازند. یعنی کسب درآمد از آنچه پیشتر هزینه کرده است.
البته بیشتر دانشجویانی که دانشگاه های مطرح مالزی را نادیده می گیرند و برای تحصیل به کشورهای خارجی می روند، عمدتا قصد بازگشت به کشورشان را ندارند.
گواه این مدعا را می توان در گزارش های مختلف رسانه های مالزی دید که اعلام کرده اند فرار مغزها از مالزی پدیده ای است که دولت به شدت نگران آن و با تخصیص هزینه هایی در قالب برنامه های گوناگون در تلاش است تا این افراد را به کشور بازگرداند.
براساس گزارش های مختلف در حال حاضر بین 700 هزار تا یک میلیون مالزیایی در خارج از این کشور زندگی می کنند که به ترتیب در سنگاپور، استرالیا، برونئی، انگلستان، آمریکا، چین، نیوزیلند، کانادا، تایوان، ژاپن، امارات متحده عربی، قطر و هند اقامت دارند.
دانشجویان مالزی که کشورهای خارجی را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند برای یک زندگی بهتر، ترجیح می دهند در کشوری که استاندارهای زندگی در آنجا بالاتر از مالزی باشد (عمدتا کشورهایی از قبیل استرالیا، کانادا، آمریکا و انگلستان) اقامت کنند و برای کسب اقامت دائم حتی از حق شهروندی خود نیز می گذرند.
نگاه خردمندانه و عاری از بازی های سیاسی بیان کننده آن است که دریافت بورسیه از برخی منابع مغرض در واقع مشکل ‘استثمار مغزها’ را جایگزین چالش ‘فرار مغزها’ می کند و مالزی باید پس از این علاوه بر چالش مغزها که مانعی در مسیر توسعه این کشور بود، با استثمار مغزها نیز که تخریب گر صلح و ثبات این کشور است دست به گریبان باشد.

به این مطلب امتیاز دهید:

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای