در زمان تحصیل در هندوستان منطقی است که دانشجو بتواند در مورد هزینه های خود برنامه ریزی صحیحی نماید و از توانائی خود در پرداخت هزینه های زندگی درهندوستان تا پایان دوره تحصیلی اطمینان داشته باشد.
يكي از معتبر ترين دانشگاههاي هند ( دنيا) به نام PUNE UNIVERSITY (دانشگاه بين المللي پونا) در اين شهر (پونا) قرار دارد. اين دانشگاه از لحاظ علمي در دنيا در رتبه خوبی است.
براي ثبت نام در اين دانشگاه لازم است بدانيد كه آيا رشته مورد نظر شما در اين دانشگاه وجود دارد يا خير ، البته نا گفته نماند كه 95% از رشته هايي كه مد نظر دانشجويان ايراني است در اين دانشگاه وجود دارد .
در اين دانشگاه همه دروس به زبان انگليسي تدريس مي شود و اين موضوع باعث شده تا نظر به كم هزينه بودن زندگی و تحصيل در هندوستان نسبت به ساير كشورها ، از تمام کشورهای(امريکايی و اروپايي و آسيايي از جمله ايران اشخاص زيادي به اين دانشگاه سرازير شوند.
درحين ثبت نام مبلغی به دلار با عنوان هزينه ثبت نام از شخص دانشجو اخذ مي گردد .اين مبلغ در طول تحصيل فقط يكبار دريافت مي شود. سپس با توجه به رشته مد نظر و اين كه متقاضی مايل هست که در كدام كالج تحصيل نمايد، به آن كالج معرفي مي شود. با توجه به رشته تحصيلي و مقطع تحصيلي ، كالج ساليانه هزينه اي با عنوان شهريه از دانشجو دريافت مي نمايد. قابل ذکر است تحصيل در خود دانشگاه پونا فقط فوق ليسانس و دکترا می باشد و برای ليسانس در دانشگاه پونا ثبت نام ولی برای کلاسها به کالج معرفی ميشوند.لازم به ذکر است که برای فوق ليسانس نيز می شود به کالج زير نظر دانشگاه پونا رفت و تحصيل نمود و در نهايت چه برای ليسانس و چه برای فوق ليسانس مدرک ار دانشگاه پونا صادر می شود در هندوستان (پونا) با توجه به نوع رشته تحصيلي و مقاطع تحصيلي (ليسانس، فوق ليسانس …) شهريه هامتفاوت است.
ثبت نام در دانشگاه پونا بايستي حداكثر تا ماه جولای (خرداد ماه) انجام گرفته باشد چون بطور معمول شروع كلاسها از جولای مي باشد البته در برخي موارد مشاهده شده است كه دانشجو در آگوست (ماه بعد از جولای) وارد هندوستان شده و ثبت نام نموده و با مشگلي هم مواجه نبوده است اما در صورت عدم ثبت نام به علت تاخير در مراجعه، الزاما شخص متقاضي راهي جزء برگشت نخواهد داشت. توصيه مي شود متقاضيان 2 ماه قبل از شروع كلاسها در دانشگاه حضور داشته و ثبت نام نمايند تا به شلوغي زمان پاياني ثبت نام برخورد ننموده و اين فرصت بسيار مناسبي است تا با مناطق مختلف شهر / مراكز خريد / عرف و فرهنگ اين شهر آشنا شوند. و فرصتي دارند تا خانه اي اجاره نمايند و وسايل اوليه زندگي و مورد نياز خود را فراهم نمايند.
کارشناسی و کارشناسی ارشد در هندوستان
علاقمندان به تحصیل در مقطع کارشناسی در هندوستان می بایست دارای مدرک دیپلم چها ساله و یا پیش دانشگاهی نظام جدید و برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دارای مدرک کارشناسی باشند. در مقطع کارشناسی برای رشته های علوم انسانی نظیر مدیریت، تجارت، حسابداری، روان شناسی، جامعه شناسی، زبان انگلیسی، تاریخ، جغرافی، کتابداری و… طول مدت تحصیل سه سال و برای مقطع کارشناسی ارشد 2 سال است. شهریه رشته ها بسته به دانشگاه و شهر بین 300 تا 800 دلار در سال می باشد. در رشته های علوم نظیر ریاضی، فیزیک، شیمی، آمار، زیست شناسی، علوم کامپیوتر و … نیز طول مدت تحصیل سه سال در مقطع کارشناسی و 2 سال برای مقطع کارشناسی ارشد است و شهریه آن هم حدودا” بین 500 تا 1500 دلار در سال می باشد.
در مقطع کارشناسی طول مدت تحصیل برای رشته های فنی مهندسی همانند مهندسی های کامپیوتر، برق، الکترونیک، مخابرات، عمران، مکانیک، IT، معدن و … چهار سال و برای مقطع کارشناسی ارشد هم 2 سال است و شهریه آنها هم بین 3000 تا 4000 دلار در سال بسته به دانشگاه، متفاوت می باشد. برای رشته های زیر مجموعه هنر طول مدت تحصیل چهار سال در مقطع کارشناسی و 2 سال در مقطع کارشناسی ارشد و شهریه آنها هم بین 2500 تا 4000 دلار در سال می باشد.
شهریه رشته پزشکی در مقطع لیسانس سالیانه بین 20000 تا 25000 دلار و طول مدت تحصیل هم 5 سال است. علاقمندان رشته دندانپزشکی می بایست دوره 5 ساله ای را با شهریه سالیانه بین 12000 تا 18000 دلار در سال بگذرانند. طول مدت تحصیل در رشته داروسازی 4 سال (کارشناسی) و شهریه آن هم بین 3500 تا 5000 دلار در سال می باشد. برای دکترای داروسازی در هندوستان هم طول دوره 6 سال و شهریه هر سال بسته به دانشگاه حدوداً سالی 5000 دلار می باشد.
برای رشته های پیراپزشکی نظیر پرستاری، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی،هوشبری و … طول مدت تحصیل 4 سال در مقطع کارشناسی و 2 سال در مقطع کارشناسی ارشد و شهریه آنها هم بین 2500 تا 4000 دلار در سال بسته به دانشگاه متفاوت است.
زمان ثبت نام جهت اخذ پذیرش در تمام رشته های مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از بهمن ماه شروع و تا حدود خرداد ماه ادامه پیدا میکند. البته در بعضی از دانشگاه ها زمان ثبت نام تا اوسط فروردین ادامه دارد.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در هندوستان عبارتند از:
1- کپی صفحه اول گذرنامه
2- شش قطعه عکس
3- ترجمه ریز نمرات و مدارک تحصیلی مقاطع قبلی با تایید سفارت هندوستان در تهران
لازم به ذکر است که کلیه دانشجویان خارجی می بایست در سال اول غیر از شهریه مبلغی را به عنوان ورودیه دانشجویان خارجی به دانشگاه پرداخت نمایند. این مبلغ بسته به دانشگاه بین 500 تا 700 دلار و برای کلیه مقاطع(لیسانس، فوق لیسانس و دکترا) یکسان است. دانشجویان دوره های زبان و سایر دوره های کوتاه مدت از پرداخت این مبلغ معاف هستند.
دکترا در هندوستان
دوره دکترا در اکثر دانشگاه های هندوستان یک دوره تحقیقاتی (Research) می باشد. در برخی دانشگاه های هندوستان دانشجو می بایست تعدادی واحد درسی نظیر روش تحقیق و کاربرد کامپیوتر بگذراند. طول رسمی این دوره حداقل دو سال است و در بیشتر دانشگاه ها هم رایگان است. البته در بعضی از دانشگاه ها مبلغی در حدود 1500 دلار در سال به عنوان شهریه از دانشجویان اخذ میکنند. در این دوره دانشجو می بایست ابتدا در حوزهای که تمایل دارد پروپوزالی (طرح تحقیق ) تهیه نماید. سپس با برقراری ارتباط با استادی در دپارتمان مربوطه که مجاز به سرپرستی دانشجویان دکترا میباشد اقدام به اصلاح پروپوزال نماید.
پس از تایید پروپوزال توسط این استاد، پروپوزال به همراه سوابق علمی دانشجو در یک کمیته در دپارتمان مربوطه با حضور اساتید صاحب نظر در آن حوزه، مورد بررسی قرار میگیرد.در این جلسه دانشجو می بایست پروپوزال خود را ارائه و از آن دفاع کند. چنانچه این کمیته پروپوزال مربوطه را تایید کردند مراتب بوسیله یک صورتجلسه به همراه مدارک دانشجو به کمیته ای به نام کمیته “تحقیق و تشخیص (Research & Recognition)” در دانشگاه ارسال می شود. چنانچه این کمیته هم پروپوزال و سوابق علمی پژوهشی دانشجو را تایید نمود، پس از انجام سلسله مراتب کارهای اداری در دانشگاه، برای متقاضی پذیرش مقدماتی صادر می شود. متوسط زمان دریافت این پذیرش در دانشگاه های مختلف حدود دو ماه پس از تایید استاد راهنماست.
پس از اخذ این پذیرش و انجام اداری کارها در دانشگاه، دانشجو می بایست این پذیرش و مدارک دیگری را همراه با فرم های مخصوص را از طریق سفارت هندوستان در تهران به “وزارت توسعه منابع انسانی هندوستان (MHRD) ارسال نماید. پس از ارسال این مدارک وزارت متبوع مدارک دانشجو را از نظر عدم مغایرت با قوانین ملی هندوستان، پایبندی به شئونات اجتماعی، عدم ایجاد تنش های سیاسی و قومی، عدم مسافرت به مناطق مرزی و … مورد بررسی قرار میدهد. چنانچه کار تحقیق پیشنهادی مغایر با قوانین این وزارتخانه نباشد به دانشجو اجازه تحقیق داده می شود. متوسط زمان اخذ این اجازه 6 ماه است. با در دست داشتن این مجوز به همراه مدارک تحصیلی دیگر، دانشجو میبایست به سفارت هندوستان در ایران مراجعه و ویزای تحقیقاتی (Research Visa) را دریافت نماید. این ویزا با امکان ورود و خروج نامحدود و با اعتبار سه تا چهار ساله صادر میشود. پس از اخذ ویزا رسماً کار تحقیق دانشجو شروع میشود.
با توجه به پیچیدگی و زمانبر بودن فرایند اخذ پذیرش دوره دکترا چند نکته را به آگاهی شما می رسانیم :
1- برای پیدا نمودن استاد راهنمای مناسب، نوشتن یک پروپوزال خیلی خوب یک پیش شرط اساسی است. اساتید خوب معمولاً دانشجویانی را می پذیرند که در ابتدا پروپوزال شان به بهترین نحو ممکن نوشته شده باشد.
2- میزان تسلط به زبان انگلیسی یک فاکتور بسیار مهم در اخذ پذیرش و انجام پایان نامه دکتراست. توصیه اکید ما به شما این است که نسبت به تقویت زبان خود اقدام نمایند. با توجه به زمانبر بودن فرایند اخذ پذیرش دکترا، دانشجویان می توانند با اخذ پذیرش دوره های زبان وارد هندوستان شوند و همزمان با شرکت در کلاس های زبان و تقویت آن، از نزدیک پیگیر کارهای مربوط به دوره دکترا خود باشند.
3- در دوره دکترا و در اکثر قریب به اتفاق دانشگاه ها، گرایش در رشته ها وجود ندارد و در حقیقت موضوع پایان نامه تعیین کننده گرایش است.
4- کلیه دانشجویان خارجی می بایست در سال اول غیر از شهریه مبلغی را به عنوان ورودیه دانشجویان خارجی به دانشگاه پرداخت نمایند. این مبلغ بسته به دانشگاه بین 500 تا 700 دلار و برای کلیه مقاطع (لیسانس، فوق لیسانس و دکترا) یکسان است. دانشجویان دوره های زبان و سایر دوره های کوتاه مدت از پرداخت این مبلغ معاف هستند.
راهنماي تحصيل در هند
واکنش شما به این نوشته ؟
عشق0
غمگین0
خوشحال0
خواب آلود0
عصبانی0
بی روح0
چشمک0
سلام.الان که ماه مهر هست میتونم برای تحصیل در هند اقدام کنم و قبل از خرداد وارد دانشگاه بشم؟
سلام
لطفا یک دانشگاه در دهلی جهت تحصیل معرفی کنید و ایا من با سن 47 سال میتوانم در انجا تحصیل کنم . با تشکر
slm khaste nabashid mikhastam bedonam kesani ke dar dakhel az mazayaye jan bbazan baraye paziresh estefade mikonan tasiri dar maghtae doktora baraye paziresh da hend ham dare ya na mamnonam