يه گزارش مهاجريست: کویـــــــــــــــــــراگر چه طبیعت سبز. کوهای بلند وسواحل نیلگون زیباست اما در کویر مناظر زیبا وشگفت انگیز وجود دارد که در هچ جای دیگر نمی توان دید بیابانهای پوشیده از نمک .تپه های طالای شن های روان . آسمانی پر از ستاره که کمتر متوان همانندش را جای دیگر تماشا کرد . همه اینها گوشهای از چشم اندازهای بی نظیر کویر است.
دکتر «آلفونس گابريل» که يک جغرافيدان و پزشک اتريشي است و کتابي به نام «عبور از صحراي ايران» تأليف کرده، در باره کوير تعبير جالبي دارد. او مي گويد: «هر کس يک بار کوير را ببيند، افسون آن تا پايان عمر رهايش نمي کند! » افسوني که دکتر «گابريل» به آن اشاره مي کند، بيش از همه و در نگاه نخست، حاصل همداستاني و اتفاق سه نيروي قاهر طبيعت، يعني «باد، آب و آفتاب» است، که سعي دارند با شدت هرچه تمام تر خاک و سرزمين کوير را بفرسايند؛ غافل از اينکه کوير زيبا همچنان مقاومت مي ورزد و دست از دلبريها و افسونگريهاي خود بر نمي دارد و همچنان زيباتر و تماشايي تر مي شود.هر بار باد با خشم و هياهو خواب شنهاي نرم را آشفته و آنها را جا به جا مي کند و زمين کوير را مي فرسايد و صيقل مي دهد، آنچه در پايان بر جاي مي ماند، تپه هاي نرم و خيال انگيز شني، هرم هاي ماسه اي با شکوه و اشکالي شبيه خرابه هاي خيالي شهرهاي باستاني هستند. سيلابهاي خروشان فصلي هم، شيارهاي عميقي بر سطح کوير ايجاد مي کنند، اما اين شيارهاي موازي و ديدني نيز، در حکم خال و خط و ابروي عروس کوير عمل مي کنند و از جاذبه هاي کوير به شمار مي روند.
روستای مصر
روستای مصر در 45 کیلومتری شرق شهرستان جندق و در 30 کیلومتری شمال شهرستان خور از توابع استان اصفهان قرار دارد . مو قعیت جغرافیایی روستا 04/34 شمالی و 47/54 شرقی می باشد .
روستای مصر بدلیل قرار گرفتن در جنوب کویر بزرگ دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد . جمعیت این روستا بر طبق آخرین سرشماری 120 نفر می باشد و مردم این روستا از طریق کشاورزی و دامداری امرار معاش می کنند . مهمترین محصولات این روستا زعفران و گندم می باشد . این روستا دارای دفتر مخابرات است و برق روستا از طریق ژنراتور دیزلی تامین می شود .
نقاط دیدنـــــــــــــی منطقه امیر آباد
در فاصله 2 کیلومتری روستا دارای تپه های شنی و پوشش گیاهای غنی از درختچه های گز و تاق و نخلهای زیبا می باشد که مناظر بسیار زیبایی را پدید آورده است
روستای فرحزاد در شمال روستای مصر دارای نخلستانهای زیبا می باشد که توسط شنهای روان محصور گشته است
نیزار مصر در 6 کیلومتری شرق مصر قرار دارد که در اثر آب چشمه ای زیبا پدید آمده است . این نیزار دارای نیهای بلند می باشد که ارتفاع بعضی از آنها به 4 متر می رسد . چشمه این نیزار آبشخور حیوانات منطقه می باشد .
از دیگر نقاط دیدنی این منطقه می توان به دریاچه نمک خور و كوير طبقه واقع در 50 کیلومتری جاده خور -طبس ,روستای گرمه , روستای محمدآباد کوره گز , روستای عروسان , روستاي فرحزاد ، جاده کاروان گذر عروسان-بیدستان، جاده آف رود ابراهيم زهرا، ريگ كله و کویر مركزي اشاره کرد .
از ديدنيهاي اطراف اين روستا ميتوان به چال سلكنون، نيزار مصر، درياچه نمك سلكنون، تخت عباسي، تخت عروس و رملهاي ماسه اي اطراف روستا اشاره كرد .
راه های ورود به منطقه :
مسیر اول مسیر جاده خاکی جندق به روستای مصر به طول 45 کیلومتر می باشد
مسیر دوم مسیر جاده خاکی – آسفالته در 15 کیلومتری غرب شهرستان خور به طول 35 کیلومتر تا روستای مصر است
ویژگی های توریستی گرمه روستای گرمه درست در وسط ایران و در استان اصفهان از توابع نائین و خور وبیابانک و در کویر مرکزی ایران واقع شده است . این روستای زیبا و دیدینی جاذبه های بی شماری دارد که باعث شده جهانگردان و توریستان فراوانی از اکثر مناطق جهان برای دیدن این جاذبه ها به گرمه روی آورند . گرمه ، قدمت چندین هزار ساله دارد ، در اطراف آن چشمه آب معدنی قرار دارد ، آبی که از دل کوه می جوشد بسیار شفاف و زلال است و مورد استفاده اهالی واقع می شود ، نخلستان بسیار زیبا و باورنکردنی آن در قسمت جنوبی به کوهی فیل مانند متصل شده است . در فصل بهار و پاییز و زمستان بسیار خوش آب و هوا است . قلعه بسیار قدیمی و 4 طبقه گرمه که مطعلق به عهد ساسانیان است مرکز توجه اکثر باستان شناسان واقع شده است
دریاچه نمک خور واقع در موقعیت جغرافیایی 15/55 درجه تا 15/56 درجه شرقی و 30/33 تا 30/34 درجه شمالی بزرگترین دریاچه فصلی نمک جهان (پلایا) می باشد . این دریاچه در قسمت مرکزی تا جنوبی کویر مرکزی ایران گسترش دارد . ارتفاع این دریاچه از سطح آبهای آزاد به طور متوسط 707 متر می باشد. و جزو کم ارتفاعترین نقاط در فلات ایران محسوب می شود .عمق نمک در این دریاچه بر خلاف سایر دریاچه های نمک مشابه در فلات مرکزی ایران بسیار نازک بوده که از 5 سانتیمتر تا 10 متر متغیر است . علت این تفاوت حرکت دائمی سفره های آبهای شور زیرزمینی و لجن های سیاه لایه های زیرین می باشد که از شکل گیری و تراکم پلتفرمهای نمکی جلوگیری میکند (کتاب کویرهای ایران). زمینهای اطراف این دریاچه در مناطق غربی , شرقی و شمالی بشدت باتلاقی با درصد چسبندگی زیاد و در مناطق جنوبی به صورت زمینهای پف کرده می باشد .
آب و هوای منطقه بسیار گرم و خشک و میزان ریزش باران در دریاچه به صورت میانگین 20 میلیمتر در سال می باشد . در هنگام بارش و ورود سیلابهای زمینهای اطراف به دریاچه سطحی از آب سطح دریاچه را فرا می گیرد .هرز آبهای ورودی به دلیل شوری کویرهای اطراف اشباع از نمک هستند و به دلیل گرمی بالای هوا به سرعت تبخیر شده نمک خود را در دریاچه باقی می گذارند . دمای هوا در گرمترین زمان به 55 درجه و در سرد ترین زمان (شب) به 25 درجه می رسد . میزان رطوبت هوا در فصول گرم در حدود بسیار ناچیزی کاهش می یابد . اختلاف زیاد درجه حرارت در روز و شب باعث شکسته شدن لایه نمک سطحی گشته و لایه های مرطوب زیرین از شکستهای ایجاد شده رطوبت خود را از دست می دهند که این عامل باعث شکل گیری چندضلعیهای نمکی (پلتفورم های نمکی) می گردد . همچنین حرکت لجنهای سیاه لایه های زیرین در این شکل گیری ها موثر است.
کویر مصر
واکنش شما به این نوشته ؟
عشق0
غمگین0
خوشحال0
خواب آلود0
عصبانی0
بی روح0
چشمک0
ارسال پاسخ