روز آزمایشگاه مبارک
به نام الله
31 فروردین روز تولد حکیم جرجانی است و روز آزمایشگاه است.
علوم آزمایشگاهی یکی از شاخههای علوم پزشکی است و بیشتر با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافتهای بدن انسان با هدف تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه سر و کار دارد
در ایران رشته علوم آزمایشگاهی در مقطع کارشناسی پیوسته ۱۳۰ واحد دارد که ۱۶ واحد آن کارآموزی در مراکز درمانی است.[۲] دوره کاردانی دارای ۷۲ واحد است. همچنین در دوره کارشناسی ناپیوسته 66واحد درسی ارائه می شود.
دروس علوم آزمایشگاهی هم پوشانی زیادی با دروس علوم پایه پزشکی دارد. مانند:
ردیف نام درس ردیف نام درس
١. آناتومی ٩ ایمنی شناسی
٢ .آسیب شناسی ١٠ خون شناسی
٣. میکروب شناسی ١١ ایمونو هماتولوژی(بانک خون)
٤. باکتری شناسی ١٢ زیست شناسی
٥ .ویروس شناسی ١٣ بیوشیمی
٦ .قارچ شناسی ١٤ زبان تخصصی
٧ .انگل شناسی
٨ .بافت شناسی
ادامه تحصیل در این رشته
با وجود اینکه چندین سال از حذف رشته ی علوم آزمایشگاهی در مقاطع بالاتر از کارشناسی میگذرد اما وجود گرایش های فراوان تا حدی این کمبود را جبران کرده اند. از رشته های موجود می توان به بیوشیمی بالینی،خون شناسی،ایمنی شناسی،میکروب شناسی،قارچ شناسی،باکتری شناسی،ژنتیک انسانی،انگل شناسی،سم شناسی و ویروس شناسی اشاره کرد.
باید توجه کرد که این رشته بیشتر به جنبه تشخیصی تکیه دارد و کمتر با بیمار برخورد پیدا می کند.فارغ التحصیلان مقاطع بالاتر از کارشناسی امکان تدریس در دانشگاه های پزشکی را هم دارند.
فارغ التحصیلان مقطع دکترا امکان راه اندازی آزمایشگاه در گرایش خود را دارند.درباره تأسیس آزمایشگاه تشخیص پزشکی گفتنی است که درحال حاضر بر اساس مجوز وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی، کسانی حق تأسیس آزمایشگاه تشخیص پزشکی دارند که در یکی از رشتههای پاتولوژی یا علوم آزمایشگاهی دارای درجه دکترای حرفهای باشند. کسانی که دارای تخصص پاتولوژی هستند افرادی هستند که دارای درجه دکترای حرفهای پزشکی هستند و افراد دیگر که دارای درجه دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی یا آزمایشگاه بالینی هستند، افرادی هستند که در رشته علوم آزمایشگاهی مدرک دکترای حرفهای گرفتهاند . البته دارندگان مدرک phd در هر کدام از رشته های تخصصی آزمایشگاه اجازه تاسیس آزمایشگاه در حیطه تخصصی خود را دارند. این رشته از نظر کاربرد و بازارکار، یکی از رشتههای خوب گروه پزشکی است. زیرا با توجه به توسعه و اهمیت امر بهداشت و زمینه مناسب کاری، اغلب فارغالتحصیلان این رشته به راحتی وارد بازارکار میشوند. در حال حاضر تلاش های زیادی برای راه اندازی مجدد دوره دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی در جریان است
ارسال پاسخ