کشور: جمهوری آذربایجان
پایتخت: باکو
وسعت: 86600 کیلومتر مربع
جمعیت: 10 میلیون نفر سال 2011
زبان رسمی: ترکی
پول رایج: مانات آذربایجان
شهرهای مهم: نخجوان، گنجه، شکی
سفر از طریق مرز بیله سوار موغان
به غير از مسير هوايي ميتوان از راه دو گذرگاه مرزي نيز وارد كشور جمهوري آذربايجان شد، مرز آستارا و مرز بيله سوار موغان.
كم كم كه بحث بنزين ارزان در ايران به افسانه ها ميپيوندد ديگر فرقي نميكند كه از كدام مرز به جمهوري آذربايجان وارد شد،بسته به مسيرتان يكي را انتخاب كنيد. لازم به ذكر است كه فاصله تا شهر باكو از مرز بيله سوار 200 كيلومتر و از مرز آستارا 350 كيلومتر است.
مسير بيله سوار براي ساكنين شمال غرب كشور مناسب بوده و مسير آستارا براي كساني كه از مركز و جنوب و شمال كشور وارد اين جمهوري ميشوند مناسب است.
اگر قصد مسافرت با اتوموبيل خود و از مسير تبريز به سمت جمهوري آذربايجان را داريد نزديكترين مسير عبور از شهرهاي اهر – مشكين شهر – گرمي و بيله سوار (ازطريق راه ميانبر روستاي مرادلو به امير كندي) و گرمي و بيله سوار ميباشد. مسير هم به اندازه كافي پمپ گاز و سي ان جي CNG دارد. مسير از تبريز تا اهر به غير از بهار و اوائل تابستان سر سبزي زيادي ندارد ولي از بعد از گردنه گئويجه بئل göycə bel نرسيده به اهر تا خود بيله سوار بخصوص مسير اهر تا مشكين زيباست. و دشت مغان نيز كه نيازي به تعريف ندارد.
اولين شهري كه در خروج از مرز به آن ميرسيم بيله سووار آذربايجان ميباشد. شهر كوچك و به مراتب تميزي از لحاظ مبلمان شهري و نظافت معابر به نظر ميآيد .
شهر بعدي كه چاده از آن عبور ميكند ساليان ( SALYAN ) نام دارد و به لحاظ اقليمي يكي از شهرهاي گرم آذربايجان است و صنعت دامداري و كشاورزي در آن رونق دارد و گوشت اين منطقه چه گاو و چه گوسفند در اين جمهوري زبانزد خاص و عام است. اكثر رستورانهاي اين مسير سرويس خوبي ارايه ميدهند و قيمتهاي نسبتا" مناسبي دارند. سرويس خوب به اين معنا كه مثلا" در اغلب رستورانهاي ايران ليواني كه براي سرو نوشيدني استفاده ميشود ليوان پلاستيكي يك بار مصرف ميباشد كه شايد از لحاظ بهداشتي محسناتي دارد اما به نوعي كلاس كار پايين ميآيد و صورت خوشي ندارد.در اين رستوران نه چندان پر زرق و برق همه چيز مرتب است ، از روميزي هاي پارچه اي تميز تا ليوانهاي شيشه اي براي سرو نوشيدني و منوي نسبتا" مفصل با قيمتهايي مناسب.
دولت جمهوري آذربايجان پروژهاي در دست اجرا دارد كه جاده موجود از آستارا تا مرز گرجستان و روسيه به شكل اتوبان در خواهد آمد. به تدريج كه اين راه ساخته ميشود به روي ترافيك عبوري باز ميشود ، راه قديم وضع اسفناكي داشت و ديگر به درد رانندگي نميخورد و اين به دليل آن بود كه دولت اتحاد شوروي احتياجي نميديد تا به آباداني اين منطقه دست يازد . فقط جاهايي آباد بود كه به درد اتحاد استالينيستي شوروي ميخورد.
جاهايي از اتوبان كه به روي ترافيك عبوري باز شده است از كيفيت بسيار بالايي برخوردار است واز لحاظ علايم و نشانه ها و كيفيت آسفالت در حد جاده هاي اروپاست و جالب آنست كه سقف سرعت بر روي 90 كيلومتر بسته شده است.
فاصله مرز بيله سووار تا شهر باكو 200 كيلومتر است و پس از طي در حدود 100 كيلومتر درياي خزر نمايان ميشود. و كم كم كه به باكو نزديك ميشويم چاههاي نفت و لوله ها و تاسيسات آن پديدار ميشوداغلب اين تاسيسات كهنه است ولي در حال بازسازي ، به گونه اي كه فرق تاسيسات ديروزي كه ساخت شوروي ميباشد با تاسيسات در حال تعويض غربي به وضوح قابل مشاهده ميباشد.
سفر از طریق مرز آستارا
برای مسافرت رفتن به خارج از کشور با ماشین شخصی خود به سه چیز نیاز دارید:
۱- مجوزخارج کردن ماشین از کشور (کاپوتاژ)
۲- دفترچه بین المللی ماشین (سند)
3- گواهینامه بین المللی
4- نمره بین المللی
برای گرفتن مجوز گمرکی ( کاپوتاژ) باید در شهرستان ها به گمرک مرکز استان آن شهر و یا به گمرک تهران و یا به گمرکات مرزی مراجعه کرد .
مدارک مورد نیاز برای اداره گمرک:
مدارک شامل :
الف – اصل و فتو کپی سند ماشین ، کارت ماشین ، کارت سبز ماشین ،گواهینامه ،شناسنامه، کارت ملی و پاسپورت
در گمرک بعد از ارایه مدارک و بازدید ماشین توسط مامور گمرک برگه ای می دهند به نام مجوز خروج ماشین " کاپوتاژ" که هزینه آن فقط ده هزار ریال بوده است .و معمولا شش ماه یا یک سال اعتبار دارد .که بعد از انقضا باید ابطال شود تا جریمه نشوید .
برای گرفتن گواهینامه بین المللی ، کارت بین المللی ماشین و همچنین نمره زرد رنگ بین اللملی ماشین IR-43143 – اصل و کپی مدارک بالا به اضافه مجوز خروج ماشین ( کاپوتاژ ) لازم است.
که جمع کل هزینه ها بدین صورت می باشد:
1- برگه کمرگی به مبلغ 1000 تومان
2- کارت بین المللی ماشین به مبلغ 38000 تومان
3- گواهینامه بین المللی 30000 تومان
4- نمره بین اللملی ماشین به مبلغ 100000 تومان
که کل هزینه ها به مبلغ 169000 تومان می باشد.
لازم به ذکر می باشد که نمره برای ماشین دایمی می باشد و بقیه با اعتبار یک ساله می باشد . که برای سفر بعدی بعد از یک سال دو باره با پرداخت هزینه دو باره ( فعلا با پرداخت 69000 هزار تومان ) باید صادر شود و تمدید اعتبار نخواهد شد.
برای رفتن به آذربایجان یا باید از مرز آستارا رفت و یا مرز بیله سوار در اردبیل( از آستارا تا باکو ۳۵۰ کیلو متر و از مرز بیله سوار واقع در اردبیل تا باکو ۲۰۰ کیلو متر می باشد).
آدرس گمرک آستارا در منتهی الیه دریای خزر می باشد.
با نشان دادن برگه گمرکی "کاپوتاژ" به قسمت خروجی متوان رفت و بعد از بررسی مدارک ماشین که وقت چندانی هم نمی گیرد نوبت به مهر خروج پاسپورت ها می رسد که آن هم به سرعت انجام می گیرد .
بعد از گرفتن مدارک سوار ماشین شده و مرز بین ایران و آذربایجان که یک پل کم عرضی بر روی رودخانه آستاراچای می باشد خارج شدیم و وارد خاک آذربایجان شدیم .
ابتدا با اشاره مامور گمرک آذربایجان از ماشین پیاده شدیم و همراه مدارک به قسمت ورودی که فقط ۳-۲ اتاق با امکانات اولیه بود وارد شدیم.
محوطه گمرک آذربایجان بسیار وسیع و با ساختمان های نسبتا خوب می باشد .
برگه گمرکی و مدارک راننده که شامل: گواهی نامه بین المللی کارت بین المللی ماشین و پاسپورت است را به مامور تحویل می دهید .
سپس مدارک را برای صدور بیمه نامه به قسمت دیگری می برید و بعد از پرداخت حق بیمه بین المللی ماشین برای تردد در خاک آذربایجان بیمه نامه را به همراه مجموع مدارک وبه همان ساختمان اولیه می برید و دوباره مدارک برای سفر آماده می شود.
سوار ماشین می شوید و از گمرک بیرون می آیید و از کنار دریای خزر که دارای دست انداز های بسیار زیادی است می گذرید و بعد از حدود ۵۰۰ متر به شهر آستارا در آذربایجان می رسید.
شهرآستارا کشور آذربایجان در مقایسه با شهر آستارای ایران شهر کوچکی است.
وقتی که وارد شهر می شوید دیوار های شهر کلا به رنگ خاکستری و یک رنگ و تقریبا تمیز می باشد .
و کنتورهای برق منازل همگی بر روی دیوار بیرونی خانه نصب می باشند .
از شهر خارج می شوید و بعد از گذشتن از کنار دکل مخابرات که در طرف ایران قابل مشاهده است وارد جاده شده و مسیر باکو یا به قول آذربایجانی ها "باکی " ادامه مسیر می دهید.
مسافت مرز آستارا تا باکو حدودا ۳۵۰ کیلومتر می باشد که حداکثر سرعت 100 کیلومتر و در بیشتر مسیر ها 90 کیلومتر می باشد. و تقریبا نصف مسیر همراه با دست انداز و جاده دو باند می باشد .
از شهر آستارا تا بیله سوار جاده سرسبز و زیبا است و انواع و اقسام میوه های فصل در کنار جاده بفروش میرسد .
از بیله سوار به بعد جاده کم کم حالت جنگلی خود را از دست داده و کشتزارهای سرسبز پدیدار میشود بخصوص مزارع بسیار بزرگ و وسیعی از درختان انگور که بطور مهندسی کشت شده اند و همچنین مزارع گندم و مزارع وسیع سیب زمینی که محصولات جمع آوری شده را در کنار جاده برای فروش گذاشته بودند.
در مسیر نانوایی هایی را می بینید که تمام کارگران آن زنان آذری می باشند و نان هایی بسیار خوشمزه که چندین برابر نان باگت می باشد می پزند .
در راه آستارا تا باکو به فاصله های مختلف استراحتگاه و رستورانهای متعددی برای استراحت و صرف غذا وجود دارد.
جاده پراز پلیس راهنمایی است و دوربین پلیس هم یا پشت یک درخت یا ساختمان مخفی است .
از شهر های مختلفی مانند بیله سوار،لنکران ، ماسالی ،سالیان،الیت گذشته و بالاخره بعد از ۵-۴ساعت رانندگی به باکو می رسید.
قبل از ورود و چند کیلو متری مانده به شهر جاده دو باره کناره دریای خزر قرار می گیرد و نزدیک شهر پر از دکل های نفتی است که مشغول استخراج نفت می باشند.
ساحل تمیز و زیبا است و در قسمت جلو تر ساحل را به بخش خصوصی داده بودند که هم امکانات شنا دارد و هم استخر هایی برای شنا کردن .
در قسمت ورودی شهر در وسط خیابان مقبره ای قرار دارد که منتسب به بی بی هیبت خواهر امام رضا ع می باشد.
سفر از طریق مرز ترکیه
اگر تصمیم داشتید از طریق مرز ترکیه وارد کشور آذربایجان شوید، دو راه وجود دارد:
1- مسیر اول: از طریق مرز مشترک آذربایجان و ترکیه وارد جمهوری خودمختار نخجوان شوید.
برای وارد شدن از ترکیه به آذربایجان از شهر ایغدیر امکان پذیر می باشد.
2- مسیر دوم: جهت رسیدن مسیر مستقیم به شهر باکو از طریق کشور گرجستان میسر خواهد شد.
جهت وارد شدن به گرجستان از طریق ترکیه از شهرهای ایغدیر (ورود از مرز بازرگان)، ارزروم (ورود از مرکز ترکیه و شهر آنکارا)، ترابزون (ورود از ساحل شمالی ترکیه و حوزه دریای سیاه) و قارص (نزدیک ترین شهر بزرگ ترکیه به گرجستان) امکان پذیر می باشد.
سفر از طریق مرز گرجستان
سفر از طریق کشور گرجستان (شهر تفلیس) به آذربایجان از دو مسیر امکان پذیر می باشد.
1-مسیر اول: از طریق روستاوی به مرز سینیخ کورپو SINIQ KORPU واقع در شهرستان تووز TOVUZ وارد آذربایجان شده و گذر از شهرهای قازاخ و گنجه به شهر زیبای باکو می رسیم.
2-مسیر دوم: از طریق شهروازیانی و لاگودخی وارد مرز موغانلی MUGANLI واقع در شهرستان بالاکن BALAKAN وارد آذربایجان شده و با عبور از شهر زاگاتالا و شکی و قبله به سمت باکو راهی می شوید.
ممکنه بفرمائید چقدر هزینه بیمه باید پرداخت بشه برای حدود 5 روز؟
و اینکه این بیمه شامل چه مواردی می شه؟ (شخص ثالث، بیمه بدنه خودرو،…)