آنتیپاتر سیدونی، یکی از نخستین کسانی که در جمع آوری و گردآوری لیست عجایب هفتگانه نقش داشت، معتقد است معبد مرمرین آرتمیس، باشکوه ترین اثر جهان باستان است که در ۳ هزار سال پیش ساخته شده است. یکی از نکاتی که بر بی همتایی معبد آرتمیس می افزاید، تخریب و نابودی چند باره این معبد، و بازسازی و مرمت چندین و چندباره آن بوده که هر بار زیباتر، باشکوه تر و وسیع تر از دفعات پیشین رخ داده است
چرا معبد آرتمیس؟
– یکی از عجایب هفتگانه جهان باستان است.
– از نظر خالق لیست عجایب هفتگانه، باشکوه ترین اعجوبه جهان باستان است.
– معبد آرتمیس هزار سال پیش از میلاد ساخته شده و حدودا قدمتی ۳ هزار ساله دارد.
– آرتمیس یکی از قدرتمند ترین و پرنفوذترین ایزدبانوان جهان باستان در میان مردمان بوده است.
– این معبد سه بار در زندگی طولانی خود تخریب شد و هر بار باشکوه تر از نمونه های قبل، بازسازی شد.
– اسکندر مقدونی تصمیم داشت در هزینه بازسازی آن شریک شود تا نامش بر روی معبد درج شود، اما مردم نخواستند.
– یکی از نخستین معابدی است که با مرمر ساخته شده است.
آشنایی با معبد آرتمیس | Temple of Artemis
معبد آرتمیس یکی از قدیمی ترین و باشکوه ترین معابد جهان باستان به شمار می رود که از مرمر ساخته شده بود و امروزه به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان باستان شناخته می شود. معبد آرتمیس که گاهی نیز به نام معبد دیانا خوانده می شود، در شهر باستانی افسوس بنا شده بود و امروزه در نزدیکی شهر ازمیر ترکیه قرار دارد. رومیان باستان این معبد را به عنوان پیشکشی برای ایزدبانویی یونانی به نام آرتمیس ساختند.
گرچه از زمان دقیق ساخت معبد آرتمیس اطلاعی در دست نیست، اما روایات مختلف و البته کشفیات باستان شناسی آن را متعلق به قرن ۱۰ تا ۸ پیش از میلاد می دانند و در نتیجه می توان گفت که این معبد، یکی از نخستین معابد ساخته شده در دوران باستانی است. از دیگر نکات قابل تمایز معبد آرتمیس جنس مرمر آن است، چرا که از نخستین سازه های مرمرین تاریخ محسوب می شود.
جالب آن که معبد آرتمیس پیش از آن که کاملا در سال ۴۰۱ پیش از میلاد تخریب شود، بر اثر بلایای مختلف نابود شد. از این بین معبد آرتمیس سه بار به صورت کامل و با جزئیات تمام بازسازی شده و هر بار بر وسعت و زیبایی آن افزوده شد. با این حال امروزه اگر به بازدید این معبد بروید، تنها با بقایا و قطعه هایی از تندیس های آخرین معبد رو به رو خواهید شد و دیگر خبری از آن شکوه و زیبایی نخواهد بود.
معبد آرتمیس چه زمانی برای همیشه فرو ریخت؟
در سال ۲۶۸ میلادی بود که گات ها (یکی از قبیله های آلمان شرقی) به معبد آرتمیس یورش بردند و با به آتش کشیدن آن، باعث نابودی معبد آرتمیس شدند. پس از این ممکن است معبد بازسازی یا ترمیم شده باشد، اما درباره اتفاقات پس از این تاریخ، اطلاعات چندانی در کتاب های تاریخی نمی بینیم.
بنا بر اطلاعات کتاب «افسوس پس از دوران باستان»، پس از حمله گات ها، تنها بخشی از معبد آرتمیس بازسازی شد. بنا بر فرمان و دستور دیوکلتیان، یکی از امپراتوران روم، بخش های داخلی معبد مرمت شد و کف آن را سنگ فرش کردند. استفاده از معبد آرتمیس کماکان تا قرن چهارم میلادی ادامه یافت تا آن که در نهایت در سال ۴۰۱ توسط جان کریسوستوم، یکی از مقدسان کلیسای کاتولیک به طور کامل تخریب و نابود شد.
آرتمیس که بود؟
ایزدبانو آرتمیس، معادلی رومی به نام دیانا دارد و از همین روست که معبد آرتمیس را با نام معبد دیانا نیز می شناسند. برخی از متخصصان و دانشمندان معتقدند که نام و خود ایزدبانو آرتمیس در واقع ریشه ای پیش-یونانی دارد. جالب است بدانید که آرتمیسی نیز در اساطیر و افسانه های یونانی به چشم می خورد، اما از دید یونانیان باستان و البته محققان، آرتمیس شهر افسوس با هم نام یونانی خود تفاوت هایی دارد. به طور مثال شکل و شمایلی که از آرتمیس افسوس در تصاویرِ باقی مانده به چشم می خورد، به ایزدبانوان شرقی شباهت بیش تری دارد تا الهه های یونانی. به این نقاشی ها که دقت کنید، آرتمیس را می بینیم که بدن و پاهایش به کلی پوشیده بوده و همانند همتایان یونانی خود عریان نیست. همچنین آرتمیس شهر افسوس ایزدبانوی باروری و ازدواج بوده در حالی که آرتمیس یونانی ها، الهه شکار می باشد.
در حال حاضر تندیسی از آرتمیس در موزه باستان شناسی افسوس در شهر سلجوک وجود دارد که بررسی آن به شناخت و هویت آرتمیس کمک می کند. بر روی بدنه این ایزدبانو، اشکالی تخم مرغی شکل به چشم می خورد که به عقیده کارشناسان نمادی از قدرت باروری آرتمیس است.
در حال حاضر چیزی که توجه محققین را به خودش جلب کرده، دستیابی به هویت، منشا و نمادهای ایزدبانو آرتمیس می باشد. همچنین محققین امروزی کم تر خود را درگیر پاسخگویی به پرسش هایی مانند چگونگی قدرت و نفوذ هزار ساله آرتمیس و طیف وسیع طرفدارانش می کنند. چرا که کارشناسان به این نتیجه رسیده اند با بررسی اسناد و مدارک بی شماری که در این هزار سال به وجود آمده، بیش از آن که به حقیقتی واحد دست یابند، سردرگرم و شده و به اطلاعاتی تحریف شده خواهند رسید.
معبد آرتمیس ترکیه یکی از عجایب هفتگانه
واکنش شما به این نوشته ؟
عشق0
غمگین0
خوشحال0
خواب آلود0
عصبانی1
بی روح0
چشمک0
ارسال پاسخ