سوغات کهگیلویه و بویراحمد

سوغات کهگیلوییه و بویراحمر

دست بافته هاى عشایر استان مهمترین صنایع دستى استان را تشکیل میدهند قالى میدهند . قالى گبه گلیم گچمه (که ترکیبى از گلیم و قالى است) جاجیم و خورجین از جمله این دست بافته‌ها هستند که استفاده از رنگهاى طبیعى و شاد بهمراه نقوش از طبیعت آنرا زیبا و دل انگیز میسازد. انواع محصولات کشاورزى مانند گردو عسل روغن محلى لبنیات سیب انگور نیز از جمله سوغات این استان به شمار مى آیند.

در بین‌ عشایر کهگیلویه‌ و بویراحمد تولید دست‌ بافتهای‌ مختلف‌ از دیرباز رواج‌ دارد. وجود مواد اوّلیه‌ مورد نیاز از جمله‌ انواع‌ پشم‌ ، زمینه‌ مناسبی‌ برای‌ تهیه‌ انواع‌ دست ‌بافتها فراهم‌ ساخته‌ است‌. دست‌ بافتهای‌ کهگیلویه‌ و بویراحمد که‌ با استفاده‌ از مواد اولیه‌ مرغوب‌ و با رنگهای‌ متنوع‌ گیاهی‌ و در نقش‌های ‌سنتی‌ تهیّه‌ می‌شود ، خریداران‌ و طرفداران‌ بسیار دارد و مرغوبیت‌ آن‌ باعث‌ شده‌ است‌ ، ۹۰ درصد از تولیدات ‌دست‌ بافت‌ استان‌ صادر شود.

بافت‌ صنایع‌ دستی‌ در کهگیلویه‌ و بویراحمد متنوع‌ است‌ و می‌توان‌ آن‌ها را به ‌بافته‌های‌ دارای‌ نظیر قالی ‌، جانمازی ‌، پشتی ، خورجین‌ ،حور-شله-طناب-جل-پشتی-آینه دان و.. بافت‌های‌ بدون‌ گره‌ نظیر گلیم‌ و بافت‌های‌ میلی‌ نظیرجوراب ‌، دستکش‌ و سوزن‌ دوزی ‌، تقسیم‌ کرد. اهم‌ صنایع‌ دستی‌ استان‌ کهگیلویه‌ و بویراحمد عبارتند از: قالی‌ بافی‌ ، گبه‌ ، گلیم‌ و گچمه‌. سوغاتی‌ مهّم‌ استان‌عبارتند از: قالی‌ ، گلیم‌ ، گبه‌ ، جانمازی ‌، پشتی‌ ، خورجین ‌، سوزن‌ دوزی ‌، دستکش‌ و دیگر محصولات‌ صنایع‌ دستی‌عشایری‌ که‌ خرید آن‌ها برای‌ بازدید کنندگان‌ یادگاری‌ جالب‌ و ماندنی ‌است‌.

بدون هیچ گونه تردیدی نقوش بافته های کهگیلویه و بویراحمد را نمی توان جدا از دیگر نقوش کهن هنرهای سنتی و تزیینی ایران مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد. چرا که این نقوش هندسی و تجریدی با سابقه دیگر نقاط ایران زمین پیوند نزدیک دارند. عشایر نقش را سینه به سینه از نسل گذشته به نسل آینده انتقال می دهند و همین کوششها سبب می شود که همه چیز پاک و بی آلایش باقی بماند و این بی آلایشی و آرامش نهفته در طرحها مشخصه اصلی نقوش کهکیلویه و بویراحمد بشمار می رود. ولی در اصل به نکته ای می رسیم که بافته های منطقه علیرغم زیبایی های فراوان و دلپذیری که دارد و علیرغم داشتن جاذبه های قوی در خود از ابتدا وسیله آفرینش هنری نبوده و بعضاً در حال حاضر نیز چنین هستند. دلیل آن هم نکته ای است که نیازهای اقتصادی و خانوادگی بافنده ایجاب می کرده که چنین کاری انجام دهد و این ذوق و هنر ناخودآگاه بافنده بوده و هست که چنین تابلوهای زیبایی را خلق و ابداع می کند.

به این مطلب امتیاز دهید:

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای