تالاب هامون جازموریان
نام انگلیسی : hamoon jazmoorian wetland
نام فارسی : تالاب هامون جازموریان
موقعیت جغرافیایی
تالاب هامون جازموریان در موقعیت جغرافیایی E5839 تا E5914 و N2710 تا N2738 بین استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان واقع است. هامون جازموریان ما بین كوه های مكران و شاهسواران قرار دارد كه از خاور به باختر تقریبا به درازای ۳۰۰ كیلومتر و از شمال به جنوب به پهنای ۱۰۰ كیلومتر گسترده شده است. در اصطلاح محلی پوشش گیاهی را جاز می نامند و انبوهی و كثرت آن را موریان می گویند. به همین سبب، این ناحیه به جازموریان معروف شده است. این دریاچه فصلی، در باختر بلوچستان قرار دارد و نیمی از آن در استان كرمان واقع شده است. مساحت حوزه ی آب ریز آن ۶۹۰۰۰ كیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا ۳۰۰ متر است. محدوده آب گیر كامل دریاچه در مواقع پر آبی ۳۳۰۰ كیلومتر مربع و در مواقع كم آبی به طور متوسط ۲۵۰۰ كیلومتر مربع است.
رود های هلیل رود و بمپور به این هامون می ریزند. بر خلاف تمام هامون های بسته درونی ایران، خاک های هامون جازموریان چندان شور نیست و زمین آن از قلوه سنگ ها و لایه های شنی و آهكی تشكیل شده است. هامون جازموریان در دوره های اخیر زمین شناسی مسدود شده است و در گذشته رودهای هلیل رود و بمپور در جنوب باختری آن به دریای عمان می ریختند. چین خوردگی زمین، دره را مسدود ساخته و آن را به صورت هامون كنونی درآورده است. هامون جازموریان بر خلاف هامون های دیگر ، آب شیرین دارد و شوری آن بسیار كم است. علت شیرینی این است كه آب در آن ساكن نیست و زهكش طبیعی دارد. در فصول بارانی در قسمت های عمیق این دریاچه آب مشاهده می شود ولی در سایر مواقع به شكل مرداب و باتلاق در می آید.
هامون جازموريان، يك فرونشست زمين ساختي جوان در ۱۵۰ كيلومتري باختر ايرانشهر است كه و بلندي آن از سطح درياي آزاد ۳۵۰ متر ميباشد. وسعت اين هامون در فصول پرباران، ۳۳۰۰ كيلومترمربع است و به دليل شرايط اقليمي ويژه، در بيشتر مواقع سال، بخش اعظم آن به كفة نمكي وكفههاي رسي تبديل ميشود. رودها و آبراهههاي متعدد دائمي و موقت، به اين هامون ميريزند كه از ميان آنها، رود بَمپور و هليلرود اهميت بيشتري دارند. در بارة شوري رودهاي وارده و درصد نمك آب درياچه گزارشهاي موجود هماهنگي دارد. در گزارش اوبرلندر (۱۹۸۸)، آب هامون قابل شُرب دانسته شده ولي فيشر (۱۹۶۸) آب هامون را شور ميداند. بنابر دانستههاي موجود، شوري آب جازموريان تا حد فوق اشباع از نمك است. كرينسلي (۱۹۷۰) گسترة هامون جازموريان را شامل سه بخش زير دانسته است:
درياچة فصلي كه گسترة آن در فصول خشك و مرطوب تغييرات زيادي دارد و در بيشتر جاها در اواخر تابستان و اوايل پاييز ناپديد ميشود.
پهنة مرطوب كه سطحي در حدود ۲۲ درصد ميپوشاند.
پهنة باتلاقي كه ۵۹ درصد از منطقة مرطوب را زير پوشش دارد و مرز بالايي آن به پهنههاي سيلتي- رسي است.
در اصطلاح محلي پوشش گياهي را «جاز» مي نامند و انبوهي و کثرت آن را «موريان» مي گويند. به همين سبب، اين ناحيه به «جازموريان» معروف شده است. اين درياچه فصلي، در غرب بلوچستان قرار دارد و نيمي از آن در استان کرمان واقع شده است. مساحت حوضه آبريز آن ۶۹۰۰۰ کيلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دريا ۳۰۰ متر است. محدوده آبگير کامل درياچه در مواقع پرآبي ۳۳۰۰ کيلومترمربع و در مواقع کم آبي به طور متوسط ۲۵۰۰ کيلومترمربع است. هامون جازموريان مابين کوه هاي «مکران» و «شاهسواران» قرار دارد که از شرق به غرب تقريبا به طول ۳۰۰ کيلومتر و از شمال به جنوب به عرض ۱۰۰ کيلومتر گسترده شده است. رودهاي «هليل رود» و «بمپور» به اين هامون مي ريزند. برخلاف تمام هامون هاي بسته دروني ايران، خاک هاي هامون جازموريان چندان شور نيست و زمين آن از قلوه سنگ ها و لايه هاي شني و آهکي تشکيل شده است. هامون جازموريان در دوره هاي اخير زمين شناسي مسدود شده است و سابقا رودهاي هليل رود و بمپور در جنوب غربي آن به درياي عمان مي ريختند. چين خوردگي زمين، دره را مسدود ساخته و آن را به صورت هامون کنوني درآورده است. هامون جازموريان برخلاف هامون هاي ديگر، آب شيرين دارد و شوري آن بسيار کم است. شيريني آن نيز به اين دليل است که آب در آن ساکن نيست و زهکش طبيعي دارد. در فصول باراني در قسمت هاي عميق اين درياچه آب مشاهده مي شود، ولي در ساير مواقع به شکل مرداب و باتلاق درمي آيد.
تالاب هامون جازموریان
واکنش شما به این نوشته ؟
عشق۰
غمگین۰
خوشحال۰
خواب آلود۰
عصبانی۰
بی روح۰
چشمک۰
ارسال پاسخ